Финансовият надзор одобри емисията на ПИБ за 200 млн. лв.

Акциите ще се продават по 5 лева, а не по 8 лева

Снимка: Архив

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри в четвъртък проспекта за увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с 200 млн. лв. чрез емисия нови акции на фондовата борса, става ясно от решенията на институцията на 23 април. 

Попълването на капитала на банката с 263 млн. евро се наложи през юли 2019 г., когато Европейската централна банка (ЕЦБ) установи недостиг на капитала в две български банки - ПИБ и Инвестбанк, при негативния сценарий на стрес теста. След като Инвестбанк успя да набере 53 млн. евро и изпълни изискването, увеличението на капитала на ПИБ остана последното условие към България, за да се присъедини към Валутно-курсовия механизъм II (ERM II) и Банковия съюз на ЕС. Според поставения график това трябваше да стане до 26 април, но очевидно този срок е неизпълним.

През декември ПИБ внесе документи за емитиране на 40 милиона нови акции с цена 5 лв. с цел да набере 200 млн. лв. от фондовата борса, но Комисията за финансов надзор (КФН) не одобри проспекта. Преди дни ПИБ обяви, че ще внесе нови документи - за емитиране на 25 млн. акции с емисионна цена 8 лв. при търговия на борсата на нива около 2.30 лв. за акция към онзи момент.

В крайна сметка банката отново е редактирала документите си и финалният вариант на емисията, одобрен в четвъртък от КФН, е за 40 милиона акции на цена 5 лв. при реална търговия в момента по около 2.50 лв. на акция.

От одобрението на емисията до реалното набиране на средствата ще минат няколко месеца. Според графика на ПИБ процедурата следва да приключи до началото на юли, но тя може и да се ускори заради бързането на България да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?