Финансовият срив на "Тесла" продължава

Мъск отказа да отговаря на "скучни" въпроси за компанията си

Финансовият срив на "Тесла" продължава

Поредно тримесечие на загуба – този път от близо 710 млн. долара, записа производителят на електрически автомобили "Тесла". Изпълнителният му директор и технологичен предприемач Илон Мъск каза на инвеститорите да не купуват акции от компанията му, ако стомасите им не са издръжливи и те го послушаха. В резултат дяловете записаха спад от 8.6 на сто в търговията на "Уолстрийт", предаде Блумбърг.

Коментарът на Мъск бе част от ексцентрична пресконференцията, на която той отказа да отговаря на "скучни" въпроси на журналисти за финансовото състояние на компанията си и допринесе допълнително за спада на акциите ѝ след обявените вече влошаващи се резултати. Това повлече надолу котировките на "Уолстрийт" и засили притесненията на инвеститорите в способността на "Тесла" да изкарва пари в бъдеще, посочи Ройтерс.

Производителят на електромобили публикува отчета си за първото тримесечие на 2018 г., според който чистата загуба за периода е 709.551 млн. долара. Това е ръст спрямо постигнатата загуба от 675.350 млн. долара през последното тримесечие на 2017 г., докато в края на март миналата година отрицателният финансов резултат е бил 330.277 млн. долара. . 

Загубите на акция възлизат на 4.19 долара, което е двойно повече спрямо постигнатия негативен ефект от 2.19 долара година по-рано.

"Тесла" реално търпи пето поредно тримесечие на загуба, но все пак обявените загуби са под очакваните от анализаторите..

В същото време обаче приходите на компанията от продажби на автомобили и на батерии за съхранение на енергия са се увеличили с 26 на сто – до 3.408 млрд. долара.

Като свой успех компанията отчита съществения напредък в производството на по-бюджетния си електромобил Модел 3 – ръст от 40 на сто. По 2  хиляди коли седмично са били произвеждани, като дори в края на отчитания период са постигнати 2270 бройки за седмица. Това обаче е под обявените в края на 2017 г. намерения за пускане на 3 хиляди автомобила от Модел 3 седмично.

Плановете на Мъск са да предприеме реформи, за да започне да работи на печалба през втората половина на годината. След тях са спирането на завода във Фремонт, Калифорния, за 10 дни през второто тримесечие, след което "Тесла" покрие поставената си цел да произвежда по 5 хил. коли Model 3 седмично към края на юни.

46-годишният предприемач продължава да настоява, че компанията му не се нуждае от привличането на допълнителен капитал и наличните 2.7 млрд. долара в края на март 2018 г. са достатъчни за оперативната ѝ дейност. Това обаче е с 1.2 млрд долара по-малко кеш в сравнение с преди година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?