Фирми дадоха на КЗК методиката на Здравната каса за плащане на медицински изделия

Водещи доставчици на медицински изделия атакуваха в сряда пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) новата методика, по която Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще плаща през тази година скъпо струващите медицински изделия.

 

Става въпрос за редица скъпо струващи консумативи като изкуствени стави, стентове, клапи, протези и др. Според новата методика НЗОК ще покрива цената само на най-евтиния консуматив от дадена група. Ако пациентът има нужда от друг, по-скъп консуматив, той ще трябва да си го купи сам, а няма да има възможност да доплати само разликата в цената, както беше досега.

 

От касата смятат, че по този начин ще се избегне порочната практика пациентите да се изнудват да ползват по-скъпи изделия под заплаха, че по-евтините са опасни за здравето им.

 

Според фирмите с новата методика практически се изключва шансът пациентът да избере по-скъпо изделие, което в повечето случаи е и по-ефикасно. ”Ако избере такова изделие, се налага да финансира самостоятелно закупуването му, без да използва пациентски права за частично финансиране от НЗОК. Логично е при тези условия потребителите, притиснати от липсата на частично реимбурсиране на по-скъпите и по-качествени изделия, да се ориентират към евентуалните им по-евтини алтернативи, одобрени от НЗОК.

 

Прилагането на методиката практически ограничава достъпа на пациента до по-качествена услуга и до по-добрия като съотношение между цена и качество продукт. Резултатът е крайно негативен и ограничителен за пациентите и здравето им”, коментираха от бранша.

 

Според методиката, за да бъдат реимбурсирани със средства от НЗОК, медицинските изделия, които не са произведени в страната, трябва да се заплащат от обществени здравни фондове в поне три от страните-членки на ЕС. Опасенията на фирмите са, че е възможно да спрат да се реимбурсират нови и високотехнологични продукти от най-съвременен тип, тъй като те все още не отговарят на изискванията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?