Фон дер Лайен демонстрира снизхождение към проблема с върховенството на правото и миграцията

Гъвкавост към бюджета на Италия и крайния срок за Брекзит; твърд тон към Русия и Турция

Урсула фон дер Лайен

Страните, които отказват да приемат неевропейски мигранти или създават проблеми с върховенството на правото (като Полша) могат да очакват повече разбиране от Европейската комисия, стана ясно от интервю на новоизбрания ѝ председател Урсула фон дер Лайен пред пет европейски вестника, публикувано в петък.

Италия също може да очаква ЕК да прояви гъвкавост спрямо бюджета ѝ, както и Великобритания - за датата за напускане на ЕС.

Русия обаче трябва да остане под санкциите на ЕС, а Турция се отклонява далеч от Европа, става ясно от думите на Лайен.

Върховенството на правото е наша цел, но никой не е перфектен

В момента е активирана процедура за налагане на санкции спрямо Полша и Унгария заради политики, които нарушават върховенството на правото. Фон дер Лайен обаче казва, че "никой не е перфектен" и обещава да успокои страстите в политическия сблъсък.

Тя предупреди, че страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани.

"В Централна и Източна Европа мнозина имат усещането, че не са изцяло приети", заяви тя в интервю, цитирано от германския в. "Зюддойче цайтунг".

"Когато водим толкова остро дебатите, както го правим, държавите и народите вярват, че говорим за тях като цяло, когато имаме предвид отделни недостатъци", допълни тя.

Финансови санкции ще бъдат налагани само като крайна мярка, добави Урсула фон дер Лайен, която скоро ще застане начело на Еврокомисията, обещала да предприеме мерки за поддържане на върховенството на закона.

Излагайки намеренията си преди три дни в Европейския парламент преди кандидатурата ѝ да бъде гласувана, тя посочи, че не може да има отстъпки по въпроса с върховенството на закона. ЕК винаги ще бъде независим пазител на договорите, добави тя. Преди това в писма до две от водещите групи в ЕП (социалистите и "Обнови Европа") Лайен съобщи, че ще подкрепи въвеждането на годишни доклади за спазването на законността от всички държави в ЕС.

Същевременно, въпреки че гласуването в парламента в Страсбург бе тайно, вече е ясно, че Урсула фон дер Лайен е получила подкрепата на евродепутатите на управляващите в Полша консервативна партия "Право и справедливост" и унгарската "Фидес" на премиера Виктор Орбан. Именно това са двете страни които имат най-големи проблеми с принципите на върховенството на правото. За бъдещата председателка на ЕК са гласували и популистите от италианското движение "Пет звезди", което е част от управляващата коалиция в Италия.

От друга страна фон дер Лайен пое ангажимента да остави на поста му досегашния заместник-председател на комисията Франс Тимерманс, който водеше твърда политика към нарушенията на върховенството на правото в Полша и Унгария.

Трябва да разберем, че върховенството на правото винаги е наша цел, но никой не е перфектен, твърди Лайен. Обяснява, че изготвянето на годишни доклади за всички 28 страни членки ще е направено така, че да не оставя впечатление, че част от Европа принципно се отнася критично към останалата.

Разбиране към страните, които не желаят да приемат мигранти

Проблемът с миграцията ще е с нас още десетилетия, казва Лайен и допълва, че страни като Полша и Унгария, които се разбунтуваха срещу квотното разпределение на мигранти, както и Гърция и Италия, трябва да бъдат чути.

В случая с Полша, казва тя, аргументът им е, че вече са приели 1.5 млн. украинци. "Украйна е страна с хибридна война, от години, където все още загиват хора. Не можем да игнорираме това", казва Лайен.

В интервю, публикувано във в. "Паис" тя подчерта, че Италия иска да реформира системата за даване на убежище, предвидена в споразумението от Дъблин.

"Длъжна съм да призная, че ми е интересно как е могло да бъде подписано толкова неудачно споразумение", добавя тя.

"Разбирам, че страните, които са външни граници на ЕС, не искат да продължават да решават сами проблемите на миграцията. Те заслужават нашата солидарност", заяви Лайен.

"Вече видяхме, че миграцията не е явление, което ще изчезне", предупреди тя. "Но в същото време сме длъжни да търсим хуманни решения".

Необходими са големи инвестиции в Африка, за да намалее миграционния натиск. Трябва да се води и борба с организираната престъпност, да се реформира споразумението от Дъблин и да се гарантира, че Шенген ще може да оцелее, като едновременно това се защитават границите, добави Фон дер Лайен.

"Спасяването на животи винаги е наше задължение, но само то не решава основния въпрос", подчерта тя.

Гъвкавост към бюджета на Италия и крайния срок за Брекзит

В интервюто си Урсула фон дер Лайен намекна също, че Италия може да получи отстъпки по отношение на бюджета си, който надхвърля фискалните лимити на ЕС заради по-големите разходи, заложени от двете популистки партии в италианското правителство. "Отново, трябва да отстраним крайните емоции", настоява избраната председателка на ЕК.

Европейските правила имат голяма гъвкавост, която може да се използва за насърчаване на инвестициите, казва тя.

По думите ѝ Великобритания може да удължи крайния си срок за напускане на ЕС и след 31 октомври (след като първоначалната дата 29 март не бе спазена и срокът веднъж вече бе отложен -б.р.), ако това ще доведе до добър резултат, смята още Лайен: "Трябва да направим всичко възможно, за да имаме подреден Брекзит. Ако има добри основания за евентуално отлагане, аз съм отворена да ги чуя".

Твърд курс към Русия и Турция

Тя обаче заема твърд курс спрямо Русия, която трябва да остане под санкции заради инвазията в Украйна: "Русия е наша съседка и ще си остане такава. Но Кремъл не прощава никоя слабост. Това е опитът от последните години".

На въпрос дали има смисъл да продължат разговорите за присъединяване на Турция, въпреки антиевропейския завой на президента ѝ Реджеп Ердоган, Урсула фон дер Лайен отговаря, че "разговорите за присъединяване към ЕС целят страните кандидатки да се модернизират и адаптират към ЕС, а не обратното".

"Към момента не виждам нито един факт в Турция, който да е в тази посока. Процесът на присъединяване е парализиран, защото Турция върви в обратната посока", заявява Лайен.

Тя даде интервю за група европейски вестници – "Ла Вангуардия" (Испания), "Ла Стампа" (Италия), "Льо Монд" (Франция), "Зюддойче цайтунг"(Германия) и "Гардиан" (Великобритания).

В друго интервю, излязло също в сряда в немския в. "Ди Велт", избраната шефка на ЕК заема дори още по-твърда позиция спрямо Русия.

"От позиция на силата, ние трябва да се придържаме към руските санкции", казва тя, а думите ѝ вероятно звучат като музика в ушите на Варшава.

Пред немския в. "Билд" Лайен посочва, че планът на Германия за изграждане нов газопровод към Русия – "Северен поток 2", на който Полша се противопоставя, създава "заплаха от свръхзависимост от руска енергия".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа