Орбан еуфоричен след първата си среща с Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен и Виктор Орабн. Сн. Европейска комисия

Политикът, който по-рано водеше кампания "стоп Брюксел", най-после намери добра дума за ръководството на ЕС – или поне за предстоящото. Унгарският премиер Виктор Орабн звучеше еуфорично след първата си среща с бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Пред унгарските държавни медии той заяви, че подкрепата му за бившия германски министър на отбраната да заеме висшия пост в ЕС е добро начало, съобщи сайтът "Политико".

"С унгарска глава и унгарско око, гледащо германската дама, мога да кажа на унгарската публика, че сериозна дама е станала председател на ЕК", каза Орбан в четвъртък,

Добави, че Урсула фон дер Лайен "разбира какво се случва в Централна Европа, разбира какво казваме ние и разбира какво е важно за унгарците".

След като кандидатурата ѝ бе утвърдена през юли, Урсула фон дер Лайен положи усилия да привлече на своя страна лидерите от Централна и Източна Европа – миналата седмица тя се срещна с полския премиер Матеуш Моравецки, с чешкия премиер Андрей Бабиш и хърватския премиер Андрей Пленкович.

Страните от Вишеградската четворка подкрепиха кандидатурата на Урсула фон дер Лайен в стремежа си да торпилират първоначалния план на Европейския съвет за избора на холандския политик Франс Тимерманс начело на ЕК.

Орбан коментира в четвъртък, че Централна Европа е съумяла да отблъсне "идеологическите партизани" и да избере "прагматични лидери".

Като първи зам.-председател на сегашната ЕК, Тимерманс бе непримирим към посегателствата спрямо върховенството на правото в Полша и Унгария, а ЕК започна процедури за въвеждане на санкции.

Запитан каква позиция е изразила Фон дер Лайен за миграцията, Орбан заяви, че тя разбира различията във вижданията на страните от ЕС по тази тема, но вярва, че "си заслужава да се продължи с дебатите, докато накрая очаква позитивен изход", изтъквайки темите за граничния контрол, връщането на мигрантите и оценката на правните искове, докато мигрантите са извън територията на ЕС.

Орбан освен това изтъкна, че заложените от ЕС цели по отношение на климатичните промени се нуждаят от подробен план.

"Ако сериозно мислим, че към 2050 г. няма да има CO2 емисии в Унгария, необходимата технологична промяна за това поне отчасти трябва да бъде финансирана с общи средства на ЕС", коментира унгарският премиер. Той добави, че се противопоставя на заложените цели, преди да има ясен план.

Урсула фон дер Лайен също коментира в позитивен тон първата си среща с унгарския премиер. За разлика от Орбан обаче тя посочи, че по време на разговора е обсъждана темата за върховенството на правото.

"Съгласихме се за необходимостта от нов старт и прагматични решения по темата за миграцията. Освен това дискутирахме конкурентноспособността; необходимостта европейските институции да се доближат до страните членки; върховенството на правото е критично важно, важи да всички. Необходими са строги дефиниции", написа тя в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа