Фондът ЕПИК се дистанцира от Цветан Василев и "Бромак"

Представи в БНБ пълномощни от Оманския фонд, ВТБ ги подкрепяла принципно

Фондът ЕПИК се дистанцира от Цветан Василев и "Бромак"

Базираният във Виена фонд ЕПИК (EPIC), който единствен е поискал от Българската народна банка (БНБ) разговори за оздравяването на затворената от средата на юни "Корпоративна търговска банка" (КТБ), обяви в сряда, че се дистанцира от всякакви публични изявления, правени, или които ще бъдат направени както от намиращия се в Белград банкер Цветан Василев, така и от фирмата му "Бромак", който държи малко над 50 процента от КТБ. Фондът заявява още, че не подкрепя Василев в тези му действия.

В писмо до зам.-шефа на БНБ Нели Кордовска управляващият партньор в ЕПИК Петер Голдшейдер допълва, че неговият фонд е информирал Василев, който редовно изпраща писма до медиите със своите позиции по казуса КТБ, че "всякаква публична дискусия през медиите при настоящата усложнена обстановка е контрапродуктивна".

Фондът информира също така БНБ, че вече е изпратил исканото от Централната банка надлежно подписано пълномощно, че представлява регистрираното в Люксембург дружество "Българиън Аскюзишън Къмпъни" (Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L.), което е косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман и държи 32-процентен дял в КТБ.

Миналата седмица от БНБ заявиха, че към онзи момент ЕПИК е представил само редовни оторизационни писма от мажоритарния акционер в банката - дружеството "Бромак" на Цветан Василев, който в момента се намира в Сърбия и чака съдът в Белград да реши дали да уважи искането на българската прокуратура за екстрадицията му по обвинение за източване на 206 млн. лв. от КТБ. Централната банка каза още ,че фондът не е доказал, че представлява ВТБ, както твърди.

Сега Голдшейдер заявява, че "макар и да нямаме специално споразумение за представителство, ВТБ ясно изрази подкрепата си към усилията на ЕПИК и останалите акционери да спасят и стабилизират КТБ". Руската "Външно-търговска банка" (ВТБ) държи малко под 10 на сто от банката.

Само преди ден в писмо до премиера Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и БНБ Голдшейдер, заедно с представител на Оманския фонд и шефа на компанията "Джемкорп" (Gemcorp) Атанас Бостанджиев, който доскоро представляваше ВТБ в България, обявиха интерес за оздравяването на КТБ, но без участието на "Бромак" и Цветан Василев.

От изпратеното в сряда писмо на ЕПИК не се изяснява последно ще работи ли с мажоритарния собственик на КТБ или не.

Австрийския фонд сега предлага да ангажира екип, който да бъде натоварен с решението на проблемите на КТБ (възможно е в него да се включат представители на други български официални институции), който може да облекчи поддържането на комуникациите с вас. ЕПИК отново настоява за среща с екип на БНБ, за да се обсъдят конкретни стъпки, включващи екшън планове и графици.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?