Франсоа Оланд отнова плаши, че ще блокира бюджетния пакт на ЕС

Франсоа Оланд

Кандидатът на социалистите за президентските избори във Франция Франсоа Оланд заявява в интервю за в. "Ханделсблат", че ще блокира така скъпия на Германия бюджетен пакт, ако към него не бъдат включени мерки за икономическия растеж, предаде Франс прес в сряда.

"Ако пактът не съдържа мерки за стимулиране на растежа, няма да мога да подкрепя ратифицирането му от Националното събрание. Обещах това на французите и ще го изпълня", посочва Оланд, който е сочен за фаворит в социологическите проучвания преди изборите, първият тур от които е в неделя.

Той определя като "чиста пиар операция" проекта за вписване във френската конституция на "златно правило", определящо таван за държавния дълг, за което настоява сегашният държавен глава Никола Саркози.

За повсеместно въвеждане на "златно правило" в еврозоната се бори германският канцлер Ангела Меркел, след като Германия се сдоби с такъв инструмент.

На въпрос за отказа на Меркел да го приеме по време на предизборната кампания, социалистическият кандидат отговори, че разбира "партийната солидарност между различните европейски консервативни лагери".

"Без да имам предвид какво стана по време на кампанията, ако бъда избран, първото ми посещение ще бъде в Германия. Тогава ще се срещна с госпожа Меркел. В тези времена на криза Европа се нуждае от френско-германската двойка", допълни той.

Оланд предизвика много критики в Германия, заплашвайки преди време да поиска чисто и просто предоговаряне на европейския бюджетен пакт, горещо защитаван от Меркел и целящ да укрепи финансовата дисциплина на европейските държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?