Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Оланд спечели, но празникът едва ли ще продължи дълго

Новият президент на Франция ще бъде "опитомен" от пазарите и лично от Меркел

85 коментара
Оланд спечели, но празникът едва ли ще продължи дълго

"Европа ни наблюдава", декларира в неделя вечерта Франсоа Оланд, след като бе обявена победата му на изборите за президент на Франция. "В момента, в който резултатът бе обявен, аз съм сигурен, че много страни в Европа са изпитали облекчение и надежда: икономиите вече не са съдба, най-после", допълни Оланд.

Празникът обаче може да не продължи дълго, коментира британското сп. "Икономист". Еврото се понижи още при отварянето на азиатската търговия, като пазарите се опитваха да осмислят не само дългоочаквания избор на първия президент-социалист във Франция от 17 години насам, но също така и труса от изборите в Гърция, проведени също в неделя.

Разгневените избиратели наказаха двете гръцки партии – лавата ПАСОК и консервативната "Нова демокрация", които доминират управлението вече 4 десетилетия, сменяйки се на власт. Преди няколко месеца те формираха правителство на националното единство и приеха строгите условия на ЕС и МВФ за сериозни икономии срещу животоспасяващи заеми за страната.

Двете партии обаче успяха да съберат общо по-малко от 35%, което означава, че ще водят трудни преговори за формиране на мнозинство. За сметка на това на изборите триумфират радикални десни и леви партии, както и националистическата "Златна зора", която за пръв път влиза в парламента.

Фрагментацията в новия гръцки парламент неизбежно поставя въпроса дали страната ще напусне еврозоната доброволно или ще бъде заставена за го направи. Досега ЕС е бил категоричен, че всяко неизпълнение на условията от страна на Гърция ще доведе до спиране на спасителните фондове.

Изборът на Оланд, обаче, може да промени политическите сметки и европейските лидери може да изчакат, докато Гърция проведе нови избори, които да дадат ясен резултат.

Още преди победата на Оланд, нагласите в Европа започнаха да се променят: по-малко разговори за безпощадни бюджетни ограничения и структурни реформи и повече разговори за икономическия растеж.

Променените настроения сред евробюрокрацията не са просто опортюнизъм. Те бяха резултат и недоволството спрямо Саркози и забежките към крайнодесните, когато се опита да привлече гласоподаватели на Марин Льо Пен.

Освен това еврократите започнаха да виждат в Оланд надежда за някои предложения, които отлежават с месеци в ЕК. Сред тях са искането на рекапитализация на Европейската инвестиционна банка и издаването на "проджект бондове", с които да се финансират големи инфраструктурни проекти.

Докато Оланд не посегне към текстовете на фискалния пакт на ЕС – новото споразумение, за което настояваше Германия и което налага правилата на балансиран бюджет за всички подписали го страни – подобни политики може да формират ядрото на свързания с фискалния пакт, но отделен от него "пакт за растеж".

Не е ясно обаче дали тези умерени жестове ще бъдат достатъчни, за да може новият френски президент да обяви, че е успял да промени позицията на Германия. Оланд настояваше и за промени в правилата на Европейската централна банка, така че тя директно да заема пари на закъсали държави – действие, което е заклеймено от Германия.

Френско-германските отношения са усложнени и от други политически фактори. Социалистическата партия на Оланд е в кампания за парламентарните избори през юни. Християндемократическата партия на Меркел от своя страна загуби изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн. Масовото недоволство срещу това Германия да плаща сметките на затънали държави може тласне Меркел към по-твърда позиция. Тоест, Меркел се нуждае от помощта на немските социалдемократи, за да гарантира ратификацията на фискалния пакт.

Оланд знае, че трябва да преговаря и с пазарите, които може би са не толкова благосклонни като Меркел. Макар да обяви след победата, че преориентира политиката на страната към растеж, той внимаваше да каже и това, че е решен да редуцира дефицита, за да се справи с дълга.

Пазарите подкрепят Меркел

Политическата карта се промени, но все пак земетресение, при което всички трябва да се опасяваме, защото къщите ни ще бъдат разрушени, би изглеждало по съвсем различен начин, коментира немският в. "Ханделсблат".

Франсоа Оланд, социалистът, който се зарича да въведе големи програми за икономически растеж, още през първата година от мандата си ще се приземи на твърдата почва на фактите. Страната, която трябва да управлява, е под силния натиск на пазарите. Европейската комисия очаква от Франция най-късно през идната година новият президент да сведе бюджетния дефицит до разрешеното от правилата на ЕС равнище от 3 %. Ако френското правителство не успее, то страната ще бъде застрашена от наказателна процедура. "Le roi c'est moi" (кралят съм аз - от френски език), може би ще каже някой президент със самочувствие и с едно движение на ръката ще отхвърли заплахите от санкции. В крайна сметка негови предшественици вече са постъпвали по този начин.

Париж вече загуби най-високата си оценка от една рейтингова агенция (Standard&Poor's). Със сигурност ще има и други понижения, ако правителството в Париж замени усилията за икономии с фантазии за растеж. Именно пазарите ще наложат волята си на новия президент, а не президентът ще превие пазарите, пише вестникът, цитиран от БТА.

В Атина нещата са по-сложни. Изглежда почти невъзможно да се състави правителство. Гърция обаче също има нужда от пари и трябва отново да изгради финансовата си репутация, ако не иска след тези избори да потъне в хаос.

Кредиторите настояват за икономии, извън вече договорените съкращения на разходите. Решението трябва да бъде взето до края на юни. В противен случай ще бъде застрашено и изплащането на нов кредитен транш, предвиден за август. Ако парите свършат, държавата вече няма да може да изплаща заплати и пенсии.

Когато става дума за Гърция, въпросът е "всичко или нищо": Страната и новите ѝ управляващи ще приемат правилата на валутния съюз или повече няма да могат да останат част от еврозоната.

Еврото ще оцелее и в двата случая.

Следователно, всичко зависи от парите. Трайният икономически растеж на Франция и изплащането на жизненоважните кредити за Гърция - всичко това няма да се случи, ако бъдат разбити правилата на фискалния пакт, които Ангела Меркел непоклатимо защитава. Пазарите подкрепят Меркел.

Оланд ще бъде "опитомен" от пазарите и лично от Меркел

Новият френски президент Франсоа Оланд ще бъде "опитомен" от пазарите и лично от германския канцлер Ангела Меркел, а след 10 години еврозоната няма да съществува в днешния си вид, предрича известният френски финансов експерт Едуар Карминяк, цитиран от Дойче веле. Карминяк управлява чрез фондовите си дружества активи за повече от 21 млрд. евро.

Сега, броени часове след убедителната изборна победа, Оланд е на седмото небе, но съвсем скоро ще му се наложи да слезе на земята, казва Карминяк. Според него основна роля за това "отрезвяване" на Оланд ще изиграят пазарите и лично германският канцлер.

"Ангела Меркел ще направи всичко, което е по силите ѝ, за да върне Оланд в действителността. Тя не бива да му дава напътствия или съвети, но на всяка цена трябва да заяви твърдо, че Германия няма да разписва чекове, за да може Оланд да изпълни обещанията, които даде в рамките на предизборната си кампания. Ако например Оланд действително тръгне да връща пенсионната възраст на 60 години, тогава Германия трябва да настоява това да не става посредством увеличаване на френския бюджетен дефицит", съветва Карминяк.

Останалата работа ще свършат пазарите, казва експертът и добавя: "Ако Оланд започне да отклонява Франция прекалено много от сегашния икономически курс, пазарите ще го накажат с непосилни лихви. А това означава, че много скоро Франция може да се окаже неспособна да се финансира отвън. С това ще приключи и авантюрата на Оланд", прогнозира експертът.

Той не вижда воля за реформи нито у Оланд, нито у досегашния президент Саркози. А Франция се нуждае отчайващо от реформи, смята Карминяк. Според него страната върви в грешната лента по пътя на своето развитие - и то от доста време насам. Сега най-важното е френската икономика да остане конкурентоспособна, добавя експертът и съветва французите да проумеят това преди да е станало прекалено късно.

В по-дългосрочен план френският експерт вижда еврозоната доста променена. "След 10 години тя ще се състои от един център и няколко сателита, кръжащи около него, а връзката между тях ще бъдат различни търговски и валутни споразумения", казва Карминяк. Засега е трудно да се прогнозира кои държави ще образуват центъра, но е ясно, че те ще трябва да работят в много тясно сътрудничество помежду си. "Пътят дотам е доста трънлив, но след 10 години ще си казваме, че си е заслужавало", заключава френският финансов експерт Едуар Карминяк.

В очакване на обещанията

Франция зави наляво. Оланд превзе Бастилията, пише италианският в. "Кориере дела сера". От антуража на Оланд обявиха, че с неговата победа се слага край на арогантността на управляващите. Сега французите ги чака изтегляне от Афганистан, пенсиониране на 60 години, одобряване на гей браковете и на евтаназията - нещата, обещани от Оланд, допълва вестникът.

В програмата на Оланд се открояват създаването на 150 000 работни места за младите, постигане на бюджетен баланс през 2017 г., данъчна реформа, 75-процентно облагане на доходите над един милион евро, налагане на данък на финансовите трансакции, създаването на 2.5 милиона социални жилища и жилища за студенти, пенсиониране на 60 години за всеки, който е започнал работа преди 18 години и който е внасял осигуровките и данъците си редовно, реформа в здравната система, промени в съдебната система.

По въпроса за имиграцията Оланд обещава право за гласуване на местните избори за хората от страни извън ЕС и годишни квоти за икономическите имигранти. Във външнополитически план Оланд ще поднови преговорите по европейския пакт за бюджетна стабилност и ще изтегли френските военни от Афганистан в края на 2012 г.

За една вечер съюзът Меркози няма да стане Мерколанд

С победата на Оланд ще настъпи промяна в начина, по който Европа ще се бори с дълговата криза, и в начина, по който Франция ще действа на световната сцена, пише британският в. "Индипендънт". Оланд спечели умовете, но не и сърцата на хората, предупреждава изданието. Сега той ще установи, че полето му за действие е ограничено, няма пари за харчене за осъществяването на скъпите обещания, а освен това съществуват и ограниченията на членството в еврозоната.

Сега химията в отношенията между Оланд и Меркел е съществено важна за бъдещето на Европа, коментира британският в. "Гардиън". Оланд обърна тенденцията на подкрепа за десния и ксенофобски завой в европейската политика, посочва изданието.

Очакванията от Оланд са големи, но част от успеха му или от провала му зависи и от Европа, където един социалистически френски президент е доста голяма странност сред ръководените от консерватори европейски страни, отбелязва вестникът. За новия френски лидер Ангела Меркел например няма да се окаже лесен партньор и за една вечер съюзът Меркози няма да стане Мерколанд, допълва изданието.

Европейската левица се възроди на 6 май във Франция, пише испанският левоцентристки в. "Паис". Избирането на социалистическия кандидат за президент поставя началото на нов политически етап във Франция и в Европа и слага край на директората Меркози, добавя изданието.

Във Франция коментарите в пресата не са особено еуфорични. "Нормалният човек" стана президент на Франция, пише в. "Фигаро". Никой не си представяше, че Оланд един ден ще стане президент, допълва вестникът. В друга статия изданието изброява като като най-вероятни фигури в бъдещото френско правителство Мартин Обри, Лоран Фабиюс, Манюел Валс, Мишел Сапен и Пиер Московиси .

"Монд" прогнозира и какви ще бъдат първите 100 дни на Оланд на власт. Сред тях се открояват няколко ангажимента на международната сцена. Оланд ще изпрати на европейските държавни глави меморандум, предлагащ пакт за отговорност, за растеж, за промяна и за допълване на пакта за бюджетна стабилност, така че той да бъде ориентиран към икономическия растеж.

Това ще се случи в края на май с цел европейските лидери да са запознати с предложението преди срещата си на върха на 28 и 29 юни. На срещата на върха на НАТО в Чикаго пък Оланд ще обяви на съюзниците си, че ще изтегли френските военни от Афганистан до края на тази година.

В национален план през първите си 100 дни на власт освен с икономическата криза Оланд ще трябва да се бори и с все по-нарасналото недоверие на французите към политиката, предупреждава "Либерасион".

Сп. "Нувел обсерватор" коментира обстановката в лагера на управляващата партия Съюз за народно движение след поражението на Саркози. Партията е разделена между мъката от загубата и надеждата, че ще победи на предстоящите парламентарни избори.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

85 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #85

  Сега ще ви пиша цензурни работи.Престанете с този материализъм защото ще унищожите света.Какви са тези гупости-икономики растежи дефицити итем подобни.На човек му трябва паница храна на ден и керемида,нищо повече.От алчност ще се задавите-брей.

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #84
 3. Анонимен
  #83

  Нима досега Франция вървеше на добре? Нима французите са толкова загубени, колкото сме ние, та трябва да ги ожалваме? Нима социалистите във Франция са се превърнали от социалисти в комунисти? Та нали същите социалисти подкрепяха некогашните борци срещу комунистическата система в България? Смешен плач.

 4. Анонимен
  #82

  СОЦИАЛИЗЪМ - БЕЗ БСП !!! Рано или късно господ ще ни помогне да се освободим от тази реакционна компрадорско-нео-буржоазна шайка от партизански внуци. Чакаме нашия Оланд.

 5. Анонимен
  #81

  Искам да подаря част от плодовете на труда си на далновидния номер 79. През 1989 година аз му подарих много голяма част от тези плодове, сeга искам да му подаря останалото. Защото той е толкова симпатичан, умен, предприемчив и достоен гражданин, при това потомък на партизански род.

 6. Анонимен
  #80

  Кокошков Неофашистката преса продължава да беснее и да сипе огън и жупел срещу победилата социалистическа революция във Франция, която бе осъществена по мирен и парламентарен път. Социалистическа Франция е светъл пример за всички нас ! Пролетариатът на Франция посочи изходната врата на реякцията и я отпрати безвъзвратно на бунището на историята.

 7. Анонимен
  #79

  Интересно само един ли е писачът на червени глупости или са повече! Потресаваща е недалновидността на тълпата. Така става, когато се даде възможност на неуките, мързеливите и неспособните да избират. Те са мнозинство за съжаление и естествено, че предпочитат учените, работливите и способните да им подаряват плодовете от труда си. Светът върви към лошо.

 8. Анонимен
  #78

  № 76, прав си, че нулевият растеж е нещо лошо. Но точно това беше политиката на Меркел - Саркози. Икономии и стагнация. На обратната страна са САЩ, които наляха трилиони в икономиката и я раздвижиха. Така, че не си прав в предположенията си за Оланд. Нека почакаме и ще видим.

 9. Анонимен
  #77

  "Новият президент на Франция ще бъде "опитомен" лично от Меркел". Вие вярвате ли си?

 10. Анонимен
  #76

  Очевидно, че част от французите са решили да унищожат хубавата си държава (както гърците вече успешно сториха).
  Вместо да се хванат да бачкат по-сериозно.

  Ето какво пише през 2004 г. Райнхолд Меснер, легендата планинар, но и политик и депутат в Европейския парламент (1999 - 2004 г.):

  "В Европа направихме политическата грешка, като отнехме много от отговорностите на човека. Дамите и господа политици зачеркнаха личната отговорност на гражданите и те започнаха непрестанно да претендират - всеки иска

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.