Франция блокирана от обща стачка

24 -часовата национална стачка срещу планираните реформи в пенсионната система във Франция се очертава като най-голямото предизвикателство пред дясно-центристкото правителство на премиера Жан Пиер Рафарен, предаде Би Би Си.

Преустановени бяха полети, автобуси и влакове спряха, училищата са затворени, вестниците не се появиха на будките, тъй като работещите в обществения сектор останаха по домовете си в знак на протест срещу реформите в пенсионната система, планирани от Рафарен.

Засегнати от стачните действия са пощите и болниците, както и подаването на газ и електричество.

Демонстрации са предвидени в цялата страна, като най-мащабните са в Париж.

Рафарен каза, че плановете му да накара работниците да плащат повече и по-дълго време, за да получават пенсия, трябва да се въведат спешно, за да се покрие дефицитът.

Недостигът, който нарасна след като следвоенното поколение достигна пенсионна възраст, се очаква да достигне 50 милиарда евро през 2020 г.

Според сегашните закони френските държавни служители трябва да заделят пари за пенсия в продължение на 37 години и половина. Ако бъдат одобрени новите правителствени планове, срокът ще стане 42 години.

Синдикатите са съгласни, че диспропорцията в съотношението работници - пенсионери е проблем, но настояват да се намерят други източници за финансиране.

Парижани ходеха пеша, на велосипеди или с ролери до работата си във вторник сутринта, тъй като метрото спря. В Париж се движат едва една пета от автобусите на градския транспорт. Автомобилното движение тази сутрин бе особено натоварено.

Отменени са четири от всеки пет полета. Две трети от влаковете на държавните железници останаха в депата, макар че железничарите няма да бъдат пряко засегнати от пенсионните планове на френското правителство.

Движението на скоростните влакове Eurostar за Лондон и Брюксел останаха незасегнати от стачката, съобщи държавната компания SNCF, но морските пристанища най-вероятно ще останат затворени през по-голямата част от деня.

Предишният опит да се реформира френската пенсионна система се провали през 1995 г. след поредица от транспортни стачки, които блокираха страната. Сега премиерът Рафарен твърди, че няма да позволи правителството да бъде блокирано заради протестите.

В отворено писмо до френския народ той казва, че е решен да прокара мерките през парламента и предупреждава, че ако не се направи нищо по въпроса за възрастното население, след 20 години пенсиите ще бъдат наполовина по- малки.

Синдикалният лидер Марк Блондел декларира, че премиерът трябва да се вслуша в електората.

Трите големи синдиката бяха окуражени от данните на социологически проучвания, според които мнозинството от френските хора симпатизират на протестите.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?