Франция призова за чуждестранна военна намеса в Мали

Премиерът Шеик Модибо Диара

Франция призова колкото е възможно по-скоро да бъде съставено ново правителство в Мали, след като военните арестуваха досегашния премиер Шеик Модибо Диара, предаде Ройтерс. Диара подаде оставка веднага след като бе арестуван при опит да напусне Мали на път за Франция.

"Тези събития изтъкват необходимостта от незабавно разполагане в Мали на африкански стабилизиращи сили", заяви говорителят на френското външно министерство Филип Лалио.

Лалио изтъкна, че според Франция премиерът Шеик Диара е бил принуден да подаде оставка от военните. "Бившата военна хунта в Мали трябва да престане да се намесва в политическите дела на страната", подчертал говорителят на Ке Д'орсе.

Според изявление на военните в Мали, направено по-рано днес, арестът на премиера не трябва да бъде смятан за преврат.

Премиерът на Мали Шеик Диара обяви тази сутрин по телевизията, че подава оставка часове след като бе задържан от военни превратаджии, които свалиха на 22 март президента Амаду Туре. "Аз, Шеик Модибо Диара, подавам оставка заедно с моето правителство", каза премиерът в кратко изявление по телевизията.

Диара не съобщи причината за оставката. Той благодари на сътрудниците си и пожела успех на новия екип, който ще поеме властта. Северните райони на Мали са под контрола на въоръжени ислямисти, свързани с Ал Каида, напомня АФП.

Диара бе задържан снощи в дома си в Бамако от двайсетина военни по заповед на капитан Амаду Саного, главатаря на превратаджиите, които свалиха от власт президент Туре на 22 март. Веднага след преврата северът бе превзет от ислямистите.

Малийският премиер планирал снощи да отпътува за Париж за медицински прегледи. Преди да тръгне за летището, той бил уведомен, че багажът му е свален от самолета, и бил арестуван.

Диара неведнъж се е обявявал за незабавна намеса на международни военни сили в севера, против каквато е капитан Саного.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят