Франция стимулира легално сваляне на музика с 25 млн. евро

Френското правителство ще отпусне субсидия то 25 млн. евро годишно за насърчаване на легалния даунлоуд на музика в интернет. Сумата ще покрива половината от цената на парчетата в 14 от популярните дигитални платформи в страната, която свалят младежи на възраст между 12 и 25 години чрез специална музикална карта Youth Card.

Проектът бе предложен от президента Никола Саркози по време на негова реч в Париж през януари 2010 г. В средата на октомври музикалната карта получи и одобрението на Европейския съвет и Европейската комисия. Френската субсидия за една година, която е само за даунлоуд на музика, при това с възрастово ограничение, се равнява на около половината от целия бюджет за култура в България, коментират експерти.

В края на месец октомври, организацията SNEP обяви и старта на проекта в партньорство с френското правителство и онлайн дистрибуторите на музика в страната. Инициативата е в изпълнение на доклада “Креативност и интернет” и позволява на младите хора да си купят абонаментната Youth Card за 25 евро и да свалят музика на стойност 50 евро чрез различни дигитални магазини. Инициативата предвижда един милион карти на година.

“Музикалната индустрия очакваше този момент, тъй като това ще подтикне младите потребители да открият разнообразните предложения на много легални онлайн музикални услуги, които се предлагат във Франция”, заявиха от SNEP, организацията представляваща музикалните продуценти в страната.

Музикалните компании подготвят и специални предложения и намаления за закупилите си Youth карти, за да направят услугата още по-атрактивна за младите потребители на музика. Едни от най-известните изпълнители и групи също ще се включат в промоцията на новата карта.

Музикалната карта е достъпна за потребители, живеещи във Франция, а онлайн платформите, участващи в инициативата са 14, сред които и iTunes, Amazon, Orange и Virgin Media, съобщи Билборд.

“Подкрепата, която френското правителство демонстрира към музикалната индустрия е страхотен пример за това какво трябва да бъде отношението на управляващите към културата в дигиталната ера”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.

Според нея българските творчески индустрии спешно се нуждаят от политическа помощ – не под формата на субсидии, а като адекватна правна рамка и гарантиране на спазване на законодателството в дигитална среда, за да има шанс за развитие на легални модели за предлагане на изкуство онлайн. “Зараждането на такива условия се очакват както от създателите на творчески продукти у нас, така и от интернет потребителите и българската икономика, тъй като легалното дигитално предлагане на музика е полезно за всички”, каза още тя.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?