Франция въвежда данък за Фейсбук и Гугъл

В ЕС все още няма консенсус за общоевропейски технологичен данък

Брюно Льо Мер

Франция самостоятелно ще въведе данък за големите технологични компании от 1 януари 2019 г., съобщи френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

Париж настояваше т. нар. данък "ГАФА" (GAFA), кръстен на дигиталните гиганти Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon), да се въведе в целия ЕС, за да се гарантира, че тези компании ще бъдат облагани справедливо за мащабната си бизнес дейност в Европа.

На този етап обаче на ниво ЕС няма консенсус за общоевропейски данък върху приходите на големите дигитални компании.

"Данъкът ще бъде въведен независимо от всичко на 1 януари и ще бъде за цялата 2019 г., като очакваме да донесе 500 млн. евро (779 млн. долара)", каза на пресконференция в Париж Брюно Льо Мер.

В допълнение към облагането на преките продажби Франция ще изисква компаниите да плащат удръжка върху приходите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни, допълни той след среща с руския министър на икономиката Максим Орешкин.

Според европейските разпоредби американските технологични гиганти като Гугъл и Фейсбук могат да избират да отчитат печалбата си в която и да е страна членка на ЕС, което ги насърчава да избират държавите с ниски данъци като Ирландия, Холандия и Люксембург.

Тези фирми средно плащат данък от 9% спрямо 23%, плащани от другите компании според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви във вторник, че предложението за общоевропейски данък за технологичните гиганти "все още е на масата" за преговори. "Трябва да положим максимални усилия до март месец, за да постигнем споразумение", допълни той.

Пред телевизия СиНюз германският министър на икономиката Петер Алтмайер, който подкрепя новото облагане, също изрази желание да се стигне до общо решение до лятото.

Ниските данъчни ставки предизвикаха недоволство сред гласоподавателите в много европейски страни, но държавите членки все още са поделени по въпроса за общия данък.

Ирландия, където се намират европейските централи на няколко американски технологични гиганта, е начело на малка група страни от Северна Европа, които са на мнение, че новият данък може да предизвика ответна реакция срещу европейските компании в САЩ.

Всяка данъчна промяна трябва да бъде одобрена единодушно от страните членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?