Френски депутат пусна петиция срещу влизането на България и Румъния в Шенген

Петиция срещу българското и румънското членство в Шенгенското пространство пусна френският депутат от опозиционната партия "Съюз за народно движение" Надин Морано. Под нея вече са се подписали около 20 души, съобщи "Хъфингтън пост”.

"Французите и най-вече кметовете на нашите общини са разгневени от ромите, които незаконно превземат земите ни. Страните, от които идват те, не поемат отговорността си да интегрират това население. Това е недопустимо! Ето защо Франция трябва да се противопостави на влизането им в Шенген, което е предвидено на 1 януари", посочва Морано.

Засега обаче няма предвидена дата за присъединяване на двете балкански държави в зоната за свободно пътуване. Те твърдят, че отдавна са изпълнили техническите условия за членство, но Франция, Германия и други страни членки са на мнение, че те не са готови заради слабите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Целта на Париж и Букурещ е до края на годината да има решение за присъединяването им към Шенген по въздух, а на по-следващ етап и със сухопътните граници. Това обаче няма да се случи предвид ясната позиция на редица държави срещу присъединяването на двете страни.

Дебатът във Франция бе повдигнат с нова сила миналата седмица, след като вътрешният министър Манюел Валс коментира, че ромите трябва да бъдат върнати от Франция в България и Румъния, защото не искат и не могат да се интегрират в местното общество.

Въпреки че има право да пуска петиции, Морано не уточнява, че влизането на двете страни в Шенген няма да промени нищо нито за ромите, нито за Франция, коментира вестникът, като уточнява, че коментарите под петицията са обидни. Така Морано стана поредният кандидат за местните избори догодина, който се намеси в дебата за чуждестранните роми във Франция и членството на София и Букурещ в Шенген.

По-рано за петиция за реформиране на Шенген се закани и нейният вероятен съперник на местните избори Жерал Дарманин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?