Оланд предупреди министрите си да спрат спора за ромите

"Франция работи за тяхното включване в обществото, когато има възможност и добра воля"

Оланд предупреди министрите си да спрат спора за ромите

Френският президент Франсоа Оланд предупреди министрите си, че трябва да прекратят спора за френската политика спрямо ромите, ако искат да останат в правителството му и коментира, че "Франция уважава ромите и работи за тяхното включване в обществото, когато съществуват възможност и добра воля".

 

Вътрешният министър Манюел Валс заяви миналата седмица, че повечето от 20-те хилядите роми в лагери около френските градове никога няма да могат да се интегрират във френското общество и трябва да бъдат върнати в Румъния и България, а министърът на равномерното териториално развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло, лидер на коалиционния партньор, партията на Зелените, обвини Валс, че отхвърля основни човешки ценности, с които Франция се гордее. Той поиска от президента да го порицае.

 

Оланд критикува и двамата министри на седмичното заседание на правителството, като посочи, че всички министри трябва да внимават за поведението си, как се изразяват и как действат, каза президентът.

 

"Членовете на правителството имат право на собствено мнение, но дебатите трябва да се водят в рамките на правителството, а не пред обществото", заяви Оланд.

 

Премиерът Жан-Марк Еро е натоварен да осигури по-добра координация на правителството.

 

Споровете не само показаха напрежението между коалиционните партньори, а и подложиха на съмнение авторитета на президента. Рейтингът му спадна до 23 на сто поради неодобрението към икономическите му постижения и работните места, .

 

Крайнодесният Национален фронт показа, че възнамерява да използва ромския въпрос като основна тема на предстоящите местни избори през март. Те се надяват да се възползват от протестния вот, за да спечелят места в цяла Франция.

 

Президентът Франсоа Оланд в сряда припомни принципите, на които се основава френската политика в тази насока, като отбеляза, цитиран от Франс прес, че изключение са случаите, при които е застрашена сигурността на хора.

 

По думите на Оланд Франция работи за интегрирането на ромите, когато са налице възможност и добра воля.

 

На 25 септември Европейската комисия напомни на Франция, че ромите като европейски граждани имат право на свободно придвижване във всички страни от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа