Букурещ: Париж спира разширяването на Шенген с "расистки" критерии

Ромски лагер край Лил

Присъединяването на Румъния към Шенген и социалното включване на ромите са теми, които би трябвало да бъдат избягвани в предизборната кампания във Франция, посочи румънското външно министерство след серия изявления на френски официални представители по темата, пише румънският в. "Ромъния либера", цитиран в петък от БТА.

 

"Противно на появилите се във френските медии информации, подчертаваме факта, че социалното включване на ромите няма връзка с присъединяването на Румъния към Шенген.

Смятаме, че за предпочитане е да се избягва обсъждането на тези теми в предизборен контекст", уточни румънското външно министерство в отговор на изявленията на редица официални френски представители, според които Румъния не е подготвена за членство в Шенген, а ромите от Румъния не желаят да се интегрират, пише изданието.

 

Румънските вестници пишат още, че Франция, която е стратегически партньор на Румъния, е отказала на Букурещ достъп до Шенгенското пространство. Те обръщат внимание на промяната в позицията на Париж и на факта, че като причина за този отказ се изтъкват "расистки" критерии. За първи път официални представители на европейска държава правят връзка между присъединяването на Румъния към Шенген и ромското малцинство.

 

По времето на бившия френски президент Никола Саркози, когато се разгоря скандал около експулсирането на роми от Франция, Париж не повдигна нито веднъж този въпрос официално, както сега го прави социалистическото правителство, което се сблъсква със спад в предпочитанията на избирателите и с перспективата на отпадане на ограниченията на трудовия пазар за румънци и българи от 1 януари 2014 г., отбелязва "Ромъния либера".

 

Тонът бе даден от министъра на вътрешните работи Манюел Валс, който е възприеман от мнозина като новата надежда на социалистите след разочарованието от президента Франсоа Оланд, намиращ се на опашката на социологическите анкети по популярност, пише "Евениментул зилей".

 

Румънското външно министерство подчертава факта, че двустранните отношения между Румъния и Франция имат "широк потенциал" и припомня, че календарът на политическите контакти на високо равнище тази година е бил "изключително разнообразен".

 

Външнополитическото ведомство припомня, че официални френски представители са изказали подкрепа за присъединяването на Румъния към Шенген, включително френският премиер Жан-Марк Еро по време на посещение в Букурещ през юли тази година. Румънското външно министерство изразява надежда, че "параметрите на договореното решение за присъединяване на два етапа, които бяха потвърдени от премиера Еро, продължават да бъдат валидни".

 

Наред с това румънското МВнР отхвърля обобщенията, които внушават идеята за склонност към престъпления на румънските граждани като цяло, независимо от техния етнос.

 

Министерството припомня, че Румъния е изпълнила условията за присъединяване към Шенген и този факт е бил потвърден от всички страни членки на срещата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през юни 2011 г. Властите в Букурещ очакват Франция, като традиционен и стратегически партньор на Румъния, да действа както в духа на значимите двустранни отношения, така и в контекста на признаване на завършването на процеса по оценка и изпълнение на условията за присъединяване към Шенген, пише "Ромъния либера".

 

Говорителката на френското правителство Нажат Вало-Белкасем заяви обаче вчера пред радио Ер Ем Се (RMC), че условията за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство не са изпълнени, пишат румънските вестници. Те цитират говорителката да казва, че Франция не е единствената държава, която е на тази позиция.

 

Според публикация на "Журнал дю диманш" Холандия, Италия и Испания също отказват достъп на Румъния и България до Шенген.

 

Лидерът на опозиционния Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе призова президента Франсоа Оланд "да излезе от мъглата" и заяви, че "иска Румъния и България да не влизат в Шенген, докато проблемът с движението на ромите не бъде решен окончателно", пише "Ромъния либера" и припомня, че подобна позиция е изразила и лидерката на крайнодесните във Франция Марин льо Пен.

 

Румъния отново се намира в трудна политическа ситуация в постигането на нейните цели за европейска интеграция, отбелязва в. "Зиарул финанчиар". След като години наред ѝ се обещава присъединяване към Шенген, макар и на етапи, сега отново ѝ се заявява, че не изпълнява "условията". Само дето "условията", които се искат, не съществуват никъде.

 

Страната, която отново отвори темата Шенген - Франция, промени позицията си на 180 градуса спрямо мнението си отпреди два месеца, посочва вестникът.

 

Обкръжението на френския президент Франсоа Оланд пусна да изтече в медиите информация, според която Франция ще се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство от 1 януари 2014 г. За разлика от причините, посочвани от други държави, които са против, изричният мотив на френското правителство са 20-те хиляди имигранти роми на територията на Франция, които "имат изключително различен начин на живот" от този на французите.

 

За първи път в историята на ЕС на една държава членка се отказват правата, които произтичат от членството, въз основа на "културни" или расови критерии, пише в. "Ромъния либера".

 

Изданието цитира изказвания по темата на вътрешния министър Манюел Валс, на лидера на дясната опозиция Жан-Франсоа Копе и на лидерката на крайнодесните във Франция Марин льо Пен. Според изданието изявленията на Валс могат да бъдат окачествени като расистки.

 

Реакцията на румънското правителство беше още веднъж слаба и неадекватна, посочва "Ромъния либера". Премиерът Понта, който не иска да дразни Париж, заяви, че "френският премиер е изразил позицията си в Букурещ, а официалните изявления на френското правителство са били потвърдени и от посолството на Франция в Букурещ", както и че президентът Оланд е бил разбран погрешно от медиите.

 

Изтичането на информация стана по всички правила, гаранциите от юли не означават нищо през септември, а критиките на Европейската комисия по адрес на Париж биха дали достатъчно основание за едно отговорно правителство да отхвърли расисткия уклон на Франция и да поиска спазване на правата на всички румънски граждани, независимо от техния етнос, коментира"Ромъния либера".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?