Вестник "Монд":

Манюел Валс допуска тежка политическа и морална грешка в подхода към ромите

Манюел Валс

Френският вътрешен министър Манюел Валс допуска тежка политическа и морална грешка в подхода към ромите, коментира вестник "Монд" в четвъртък.

 

Преди ден Европейската комисия заплаши Париж със санкции заради изявлението на Валс, че ромите трябва да бъдат върнати от Франция в България и Румъния, защото не искат и не могат да се интегрират в местното общество.

 

Френският "Монд" коментира в заглавие "сериозната грешка" на вътрешния министър и посочва, че новата му позиция е противоположна на на призива, отправен от Валс при назначаването му на поста - да се разглежда със "спокойствие" ромският проблем.

 

Министърът заяви, че "няма друго решение" освен незаконните ромски лагери да бъдат разтуряни и обитателите им - връщани в съответните страни. Той знае, че изразява гласно досадата на редица провинциални депутати, които се чувстват безсилни, и намеква за раздразнението от растежа на дребната престъпност в столицата и големите градове, съществен принос за който дават и ромите, посочва изданието, цитирано от БТА.

 

Ако това не е цинизъм, маскиран с "откровен език", значи е тежка грешка - и политическа, и морална. От седмици насам, дори без намеса на крайнодесните, френската десница съзнателно направи ромската "заплаха" експлозивна тема на предстоящите местни избори в страната, а сетне и на европейските.

 

Наливайки вода в мелницата ѝ, Валс буди доверие към тази кампания, която безсрамно използва страха пред всичко чуждо и превръща ромите в чудесна изкупителна жертва.

 

Мнозина френски политици повдигат тревожния въпрос няма ли влизането на Румъния и България в шенгенското пространство да предизвика масов приток на техни граждани във Франция, отбелязва всекидневникът в друг материал.

 

Днес Париж официално е за скорошно приемане на двете страни в Шенген, но Валс заяви, че има "резерви, дори нещо повече" по въпроса, пише той.

 

В трета статия вестникът описва "схватките между Брюксел и Манюел Валс" - зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за правосъдието Вивиан Рединг разкритикува вчера твърдението му, че българските и румънските роми не могат да се интегрират, а после Европейската комисия заплаши Франция със санкции заради политиката ѝ към ромите.

 

Париж отпусна 4 милиона евро за програми, адресирани към ромите - комисията загатва, че това със сигурност е твърде недостатъчно, добавя "Монд".

 

Предупреждението от Брюксел напомня отправеното от Еврокомисията преди три години към Никола Саркози - тогава тя вече използва заплаха, за да спре експулсирането на роми от Франция. Навремето Европейската комисия дори се осмели да сравни тези мерки с депортациите от времето на Втората световна война, отбелязва изданието "Же Де Де".

 

Що за страна е тази, в която министър Валс може да си позволи да издава укази кой подлежи на интеграция и кой - не, изразявайки позиция абсолютно в разрез с тази на правителството, без да се осмели някой да го смъмри? Означава ли това, че той може да прави каквото и когато си ще, тъй като е на върха в рейтингите? - пита изданието "Мариан".

 

"Франция спазва всички европейски конвенции", цитира "Паризиен" реакцията на Манюел Валс вчера следобед.

 

"Думите ми шокират само онези, които не познават случая", заяви Валс, цитиран от "Поан", пред френска телевизия.

 

Ромите рядко са добре дошли в Европа - в повечето случаи страните се затрудняват да им осигурят достойни условия за живот, въпреки че задействат програми за интеграция, посочва

"Поан" в друга статия.

 

С влизането си в ЕС Румъния и България явно са предали на общността собствената си неспособност да живеят със своите ромски малцинства.

 

С ритмичността на метроном темата възпламенява обществените дебати в европейските страни - те посрещат нови жители, чийто начин на живот не споделят и ги смятат за "неподлежащи на асимилация", обобщава "Либерасион".

 

Валс представи вчера френски "национален план", с който обяви война на кражбите и въоръжените обири, пише "Паризиен", цитиран от БТА.

 

Освен традиционната местна престъпност и обичайните закононарушители пришълци френските сили на реда посочват, че се борят срещу два вида престъпни организации. Едните – грузински, молдовски и румънски, използват екипи крадци от по 4-5 души и незабавно изнасят плячката в чужбина. Другите са кланови, включват "румънски и български роми, както и сръбски цигани", които използват младежи и непълнолетни. Те "препродават" помежду си момичетата - най-сръчни крадли, чията цена стига до 80 000 евро", допълва "Паризиен".

 

Френският класик Гюстав Флобер не е съгласен с Валс, посочва "Нувел обсерватьор".

 

Вестникът цитира писмо до писателката Жорж Санд, в което Флобер нарича ромите "безобидни като овце" и изразява възмущение от "омразата на буржоата" към тези хора. "Понякога се питаме защо ли авторът на "Възпитание на чувствата" не е бил никога вътрешен министър", забелязва "Нувел обсерватьор".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?