Роми във Франция обвиняват в расизъм френския вътрешен министър

Повод е твърдението на министъра, че ромите не искали да се интегрират

Министър Манюел Валс

Етническите роми, живеещи във Франция, обмислят да предприемат законови действия срещу френския министър на външните работи Манюел Валс, съобщава специализираното издание Юроактив, цитирано от БТА в понеделник.

В интервю на 15 март за в. "Фигаро" Валс заяви, че ромските мигранти от България  и Румъния не искат да се интегрират в обществото.

Ромите са най-голямото етническо малцинство в Европа, сочат европейски данни. Европейската комисия смята, че ромското население в ЕС наброява 11 милиона души.  Данни от преброяванията сочат, че 535 000 роми живеят в Румъния, 370 000 - в България, 205 000 - в Унгария, 89 000 - в Словакия и 108 000 - в Сърбия. Около 500 000 са ромите в Турция. Много роми от Източна Европа се преместиха на Запад след разширяването на Европейския съюз, отбелязва изданието.

Франция настоява, че мерките, които е взела, за да изгони членовете на ромската общност, не са дискриминационни и целят защита на сигурността и на обществения ред. В интервюто си Валс подчерта, че около 20 000 ромски мигранти от България и Румъния живеят в около 400 лагера във Франция и нямат интерес да се интегрират във френското общество.

Той подчерта, че това е по културни причини или защото ромите са оплетени в мрежи за просия и за проституция.

Валс, който е пламенен социалист, продължи силно критикуваната политика на предишното френско консервативно правителство за връщане на ромите по родните им места. Той защити и полицейските операции за разтуряне на ромски лагери край Париж, Лион и Лил и подчерта, че те са мотивирани от съображения за сигурност и за гарантиране на хигиенните норми, продължава Юроактив.

Групата за защита на правата на ромите във Франция "Гласът на ромите" заяви, че думите на Валс са "концентрирани лъжи", предназначени да опетнят цялата ромска общност. Според организацията интервюто на Валс е много лош сигнал за втвърдяване на политиката, която се прилага от 2003 г. насам, когато тогавашният президент Никола Саркози стана вътрешен министър.

"Гласът на ромите" ще сезира Европейската комисия заради думите на Валс. ЕК вече постави под въпрос законността на френската политика за системно разтурване на незаконните лагери и за връщане на ромите в България и Румъния.

Румъния и Франция подписаха споразумение за доброволно репатриране на ромите миналия септември, припомня европейското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа