Задържането и експулсирането на ромско момиче във Франция породи вълна протести

Арестът на ромска девойка в училищен автобус във Франция и последвалото ѝ експулсиране в Косово отприщи днес вълна от протести и остра критика към френския министър на вътрешните работи, съобщи Франс прес.

Случаят разбуни духовете и в управляващото мнозинство само седмици след полемика за условията, при които живеят около 20 000 роми във Франция. Вътрешният министър Манюел Валс шокира част от френската левица, поставяйки под въпрос способността и желанието на ромите да се интегрират във Франция.

На 9 октомври 15-годишната косовска ромка Леонарда, която живее в Льовие, Източна Франция, и на чието семейство – родители и петима братя и сестри - било разпоредено да напуснат територията, била арестувана от полицията по време на училищен излет.

Учителка разказа, че кметът на Льовие се обадил по телефона на момичето, а след това поискал учителите да спрат автобуса. "Казах му, че не може да иска от мен нещо толкова нехуманно", обясни учителката.

В крайна сметка автобусът спрял на паркинг, откъдето полицаи отвели момичето, отделяйки го от съучениците му.

Преподавателите от гимназията, където учели Леонарда и една от сестрите ѝ, заявиха, че са смаяни от методите да се изпращат деца от ромското малцинство в страни, които не познават и чийто език не говорят.

Вътрешното министерство оправда действията си, като заяви, че е приложило решение за отпращане, като наред с това стриктно е спазило правата на чужденците, които са обект на мярката.

На фона на множащите се критики, включително в партията му, Манюел Валс разпореди административна проверка на условията на експулсиране на Леонарда.

Водачът на депутатите социалисти Брюно Льо Ру, заяви, че децата не бива да бъдат притеснявани в училище и разкритикува префекта. Можело е да изчакат със задържането, каза той.

По-рано "Лява партия" на Жан-Люк Меланшон заклейми "нечовешката политика" на вътрешния министър. Манюел Валс твърди, че ромите не желаят да се интегрират, а той ги преследва чак в училищата, отбеляза възмутено в комюнике партията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа