Френският посланик: Твърденията в ”Яневагейт” трябва да се разследват

В прокуратурата всички зависят от главния прокурор и това може да е опасно, казва дипломатът

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, сн. БГНЕС

Би било интересно да се знае какво точно вярно има в разговорите между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като аферата ”Яневагейт”, коментира френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

”Защо да няма разследване за фактите, които те казват? Защото може да е пълна лъжа, може да е разговор на две незнам-какво във фризьорски салон, но може и да е нещо по-интересно”, посочи посланикът пред бТВ.

Факт е, че прокуратурата е много централизирана и йерархична. Всички хора в прокуратурата зависят само от един човек – главния прокурор, коментира още той.

По думите му фактът, че прокуратурата е централизирана, може да е опасен и това се е видяло по време на мандата на Никола Филчев.

Според посланика докладът на ЕК за България показва, че не е имало достатъчно политическа воля в различните институции – парламент, правителство, ВСС, съдебна система, прокуратура, препоръките от миналата година да бъдат изпълнени.

От 1 година насам работата е малка и затова докладът не е толкова позитивен, посочи той.

Кабан припомни, че премиерът Бойко Борисов е предложил на ЕК държавите-членки да изпратят експерти да помагат и наблюдават. Според дипломата това е добра идея.

Той отбеляза, че в страните от ЕС съдебните системи са различни, така че експертите ще могат да разберат какви са особеностите на българската правосъдна система, какви са трудностите, проблемите в прокуратурата и ВСС и след това да отправят независими препоръки.

Ксавие дьо Кабан не приема упрека на Румяна Ченалова, че се е намесил по недопустим начин по делото ”Белведере”.

”Нямаше да се меся в това дело, ако нямаше толкова явно незаконно решение от нейна страна. Нямах друг избор”, изтъкна посланикът, който припомни, че Софийският апелативен съд е отсъдил, че решението на Ченалова на първа инстанция е абсолютно незаконно.

Той не приема и обвиненията на Ченалова, че някой му е платил, за да я атакува.

”Има хора, които не могат да разберат, че има други хора, които могат да работят само за заплатата си, за честта, за факта, че защитават интересите на държавата си. За мен това е най-голямото удоволствие в моята работа”, подчерта посланикът.

”Според нея единственото нещо, което управлява света и хората, са парите”, допълни той.

Репутацията на ВСС не е много висока след ”опраскването” на Соня Найденова, която беше сменена като представляващ ВСС и заменена с Димитър Узунов, заяви Ксавие дьо Кабан. По думите му тя е имала много добри отношения с всички посолства в България.

Във връзка с призива за оставки на ГЕРБ и РБ към ВСС посланикът отбеляза, че трябва да бъде приет законът за съдебната власт, който ще измени начина на избирането на членовете на ВСС. По думите му това е първата стъпка.

Той припомни също, че парламентът е решил този състав на кадровия орган да продължи до края на мандата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?