След сблъсъците при Джумая Джамия в Пловдив

Футболните привърженици поискаха арести за "елита на ДПС"

Светлозар Лазаров: МВР няма да толерира ксенофобските прояви и расистките призиви

Ели Ваташка по време на протеста на феновете в петък. Снимка: Marica.bg

Два дни след като вторият протест на футболни привърженици в Пловдив срещу имотните претенции на Главното мюфтийство прерасна в сблъсъци с полицията и погром над Джумая Джамия, шефът на сдружението на феновете Ели Ваташка призова за арести сред "елита на ДПС".

"ДПС 25 години използва всичко в тяхна полза. Призовавам ДАНС да арестува елита на ДПС за антидържавна дейност", заяви тя пред Нова телевизия в понеделник.

"Не сме удобни за никого, затова ни обвиниха", обяви тя, уточнявайки, че ескалацията на напрежение в петък не е била предварително организирана, "феновете правят всичко по сърце". По думите на Ваташка футболните агитки са неудобни за цялата политическа класа, защото били неподкупни.

Шефът на Сдружението на футболните привърженици каза още, че в случая не ставало въпрос за етническа или религиозна омраза, тъй като агитките нямали нищо против българските граждани от турски произход и хората с различни вероизповедания.

"Протестът беше надпартиен, на български граждани. Джамията не е била атакувана. Ние зачитаме българския мюсюлманин. Това обаче е българска земя", коментира пред Нова телевизия и бившият шеф на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето, който в момента оглавява Национално сдружение "Армейци 1948".

Той добави, че не знае дали е имало провокатори, но целта не е била да се атакува джамията, а да се бранят българските интереси и така щяло "да бъде навсякъде, не само в Пловдив".

Междувременно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви с половин уста пред ТВ7, че сблъсъците в Пловдив са били режисирани, но отказа да влезе в детайли, защото "ще заприличам на един друг ръководител на МВР на по-висока от моята позиция, който обвиняваше и раздаваше присъди от телевизионните студия – не мога да кажа нищо, защото в крайна сметка трябва да имаме съответните доказателства, а не оперативна информация и да я разнасяме по медиите".

Въпреки нежеланието си да бъде по-конкретен главсекът на МВР очаквано насочи подозренията към ГЕРБ, обвинявайки излъчения от партията кемт на Пловдив Иван Тотев в неадекватни действия.

"По мои указания директорът на Областната дирекция изпрати писмо до община Пловдив, с което ние ги уведомихме за рисковете и заплахите, които могат да възникнат, че се очаква ескалация и непристойни действия. На 11-ти януари получихме писмо, че това едва ли не не е така,че не се очакват някакви сериозни заплахи, това са официални документи. На 14-ти февруари се проведе мероприятието, което беше разрешено от ръководството на община Пловдив. Казвам ръководството, защото те там не могат да се разберат кой е кмет, кой е в отпуска, постоянно отсъстват някакви хора", разказа Лазаров.

По думите му разрешението на протеста е изтичало в 11.30 часа, след това агитките се отправили към Джумая Джамия, "където възникнаха сблъсъци с полицията, обстрелване с ракети, бомбички и хвърляне на факли".

"Т.е. факли се хвърлят нещо, за да се запали, нали? Не се хвърлят така, колкото да видим, че има факли. Непрестанна канонада от бомбички и други пиротехнически средства по служителите на реда, на МВР, по други свободни граждани", заключи професионалният ръководител на полицията.

По думите му МВР имало данни за готвена ескалация на напрежението още по време на първия протест на футболни фенове в Пловдив от 7 февруари, "когато имаше определени скандирания, които не се вписват в нормалните човешки и правни норми".

"Но тогава с оглед нормалното функциониране на обществените отношения, с оглед да дадем възможност на гражданските организации да изкажат своите позиции, подходихме малко може би така по-меко, малко може би не приложихме закона с цялата му строгост, но наистина всичко мина нормално в крайна сметка, без ескалация, която да доведе до общественоопасни последици", обясни Лазаров.

Той съобщи и, че след сблъсъците в петък прокуратурата е образувала разследване за разпалване на етническа омраза срещу неизвестен извършител. "Ще се установи, съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично в обществото", лаконично добави главсекът.

Споделяне

Още по темата

Още от България