Събрали се на "мирен" протест срещу съдебното решение за карловската джамия

Футболни хулигани вилняха в Пловдив

Прокуратурата и МВР обвиниха пловдивския кмет, че е разрешил шествието

Протестът пред Съдебната палата в Пловдив срещу връщането на карловската Куршум джамия на Главното мюфтийство прерасна в хулиганска ексцесия на футболни фенове, която наложи намесата на полицията и пожарната. Няколко души пострадаха, а други бяха задържани.

 

Тълпата хвърляше камъни по сградата на Джумая джамия в града и турското консулство. Атакуван бе и павилион от веригата "Лафка" край пловдивската централа на ДПС.

 

Според различни оценки в проявата са участвали общо около 3000 души, като 120 от тях са били отведени в районните полицейски управления. Предстои на част от тях да бъдат повдигнати обвинения за хулиганство и други провинения.

 

По-късно от прокуратурата съобщиха, че след като протестът е излязъл извън рамките на разрешените места за провеждането и се е насочил към Джумая Джамия и Генералното консулство на Турция, полицията е поискала от кмета на града Иван Тотев да предприеме действия за незабавно прекратяване на шествието. Подобни действия обаче не са били предприети. Той е издал заповед за прекратяване на проявата едва в 15 часа, след овладяването на възникналата ситуация от органите на МВР.

 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи от своя страна, че вътрешното ведомство е поискало от пловдивския кмет забрана за провеждане на протеста в Пловдив, тъй като е разполагало с предварителна информация за възможни ексцесии.

 

"Получаваме писмо от зам.-кмета на 11 февруари, че той не счита, че са налице достатъчни причини за забрана на мероприятието", обясни Лазаров пред бТВ.

 

Погроми и размирици 

 

Протестът започна от сградата на съда в града, където в петък Апелативният съд гледаше делото за Куршум джамия, която по-долна инстанция върна на Главното мюфтийство.

 

Събраха се фенове на различни футболни отбори, много от които носеха плакати с ликовете на български възрожденци и надписи: "Не сме дали разрешение да продавате", "От българската земя и камък на даваме" и други.

 

В началото на митинга председателят на Сдружението на българските футболни фенове Елена Ваташка каза, че са тук въпреки различията си, обединени от любовта към България.

 

Към протеста се присъединиха кметът на Карлово Емил Кабаиванов, както и активисти на ВМРО.

 

Когато шествието достигна до Джумая джамия, към сградата полетяха камъни, бомбички и димки. След намесата на полицията трима души се оказаха със счупени глави, което ожесточи присъстващите и те започнаха да хвърлят камъни срещу пазителите на реда.

 

Оттам шествието се отправи към турското консулство, където протестиращите скандираха: "Долу ДПС", "Цигани", "Еничари".

 

Демонстрантите отидоха и пред сградата, където се помещава местната централа на ДПС. Там те атакуваха павилион от веригата "Лафка" и го разграбиха. Нападната беше и продавачката, случайна жена пък беше улучена от камък, съобщи БГНЕС.

 

Павета падаха в краката на строените полицаи, които в един момент предприеха настъпление. Униформените разпръснаха тълпата с палки и бой по протестиращите, допълва пловдивското издание "Под тепето".

 

Куршум джамия в Карлово беше върната на Главното мюфтийство с решение на Пловдивския окръжен съд в края на октомври 2013 г. Община Карлово обжалва решението и делото се гледа днес в Апелативния съд на Пловдив. Според кмета на Карлово Емил Кабаиванов Главното мюфтийство се е отказало от имотите и няма право да претендира сега.

 

В петък Кабаиванов коментира, че се надява на справедливо решение на съда, тъй като по думите му Куршум джамия е публична общинска собственост и паметник на културата.

 

"Вярвам на справедливо решение на Пловдивския апелативен съд, защото и правните аргументи, и историческата справедливост е на наша страна. Успешното решение ще помогне на всички български градове и общини, които се борят за тази справедлива кауза", каза Кабаиванов.

 

Съдебното решение на Апелативния съд се очаква в срок от 30 дни.

 

Главното нюфтийство: Случят е сериозна заплаха за българската демокрация 

 

По-късно в петък Главното мюфтийство остро осъди "вандалския погром, извършен над Джумая джамия в Пловдив".

 

"Непосредствено преди петъчната молитва екзалтирани граждани нападнаха храма с камъни, димки и коктейли "Молотов". Причинени са материални щети и е възпрепятствано правото на гражданите да изпълнят необезпокоявани своята молитва. Имало е явна заплаха за живота и здравето на богомолците и служителите в сградата", посочиха от Главното мюфтийство.

 

Според тях случилото се е сериозна заплаха за българската демокрация.

 

"Джумая джамия е поредният мюсюлмански храм в страната, който бива поругаван по този груб и безпардонен начин. Честите нападения над храмове силно тревожи Мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите. Подобни събития напомнят случая "Баня Башъ" от 20 май 2011 г., когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен. Опитите за насилствено лишаване от свободния избор на убеждения се асоциират с авторитарното близко минало на страната. А опитът на част от обществото да ограничи правата и религиозните свободи на друга част е грубо погазване на конституционните им права", заявиха от мюфтийството.

 

Оттам обясниха още, че са заведени 26 дела за 29 имота и че Законът за вероизповеданията от 2002 г. дава това право на всички регистрирани вероизповедания в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?