Гагаузов поиска извинение от Плевнелиев

Гагаузов поиска извинение от Плевнелиев

Бившият регионален министър Асен Гагаузов поиска извинение от наследника си Росен Плевнелиев заради коментара му "там са вършени тотални безобразия" по повод последния одидтен доклад на Сметната палата за работата на предишното ръководство на ведомството.

Сегашният депутат от БСП свика специална пресконференция, за да разтълкува на журналистите какво всъщност пише в доклада.

"Не съм взимал отношение досега по изказванията на Плевнелиев, но това беше върхът на свободната интерпретация", каза Гагаузов. Той поясни, че нямало да се занимава да съди Плевнелиев, ако не му се извини, това било въпрос на възпитанието му.

Гагаузов обвини Плевнелиев, че оказвал натиск на шефа на Сметната палата проф. Валери Димитров, защото веднъж му върнал одитния доклад, който обхващал само 2008 г., с настояване в него да се включи и следващата година.

"Министър Плевнелиев остана последният, който не разбра какво означава необезпечен договор”, коментира Гагаузов.

Договорите, които сключва регионалното министерство са инвестиционни – т.е. изпълняват се за няколко години и няма как да са обезпечени в рамките на един бюджет. Освен това капиталовите разходи на регионалното министерство не се финансират само от собствения му бюджет, ами и от този на финансовото министерство. То управлява средствата по инвестиционни програми – например за ромски жилища и т.н. и ги предоставя на МРРБ чрез корекция, обясни Димчо Михалевски, бивш зам.-министър на регионалното развитие.

По думите му одитният доклад за МРРБ в периода 2008 - 2009 година не посочва наличието на нарушения, а министър Плевнелиев си позволява да прави неверни интерпретации.

Не били верни и твърденията, че не е имало осчетоводяване на поетите задължения по сключените договори. Към 2008 година те са били за 286 млн. лв., а в края на 2009 са станали 595 млн. лв. "Министърът пропуска много важен факт – през 2008 година Агенция "Пътища" не е звено към МРРБ, а 2009 година, когато това прехвърляне на агенцията към министерството е факт, нейните сключени договори за повече от 300 млн. лв., увеличават и размера на сключените договори, които има МРРБ”, обясни Гагаузов.

Като дойдохме на власт през 2005 г. задълженията на министерството бяха 500 млн. лева, да сте ни чули да се оплакваме, запита бившият министър. Депутатите от Коалиция за България заявиха, че твърденията за 2 млрд. лева договори, скрити из чекмеджетата, с които правителството на ГЕРБ се оправдава за превишения бюджетен дефицит, са се оказали неверни и след двете проверки на Евростат.

Михалевски призна, че имало забавяне на вписването на договорите в държавната информационна система, където се завеждат всички контракти. Министерството се отчитало на периоди от 3, 6 или 12 месеца и за това не всички договори били вписвани на момента в системата. Сега това ще се промени, след настояване от Евростат и всички договори ще се вписват веднага, обясни Михалевски.

За периода на управлението на Гагаузов в министерството били сключени повече от 1200 контракта, в част от които може и да е имало пропуски, обясни бившия министър и допълни: "Само, който не работи, не греши".

Гагаузов заяви, че не е вярно и твърдението, че концесионните такси не са актуализирани по време на управлението му. Като дойдох в министерството таксата за добив на инертни материали била 5-6 стотинки на кубик, аз я увеличих десет пъти – на 30 стотинки за тон", каза Гагаузов и допълни: "Плевнелиев може да се поучи от това, което съм правил".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?