Галъп: Според близо 80% от българите предсрочни избори не са необходими

Трима от четирима българи одобряват оставката на Главчев

Галъп: Според близо 80% от българите предсрочни избори не са необходими

Трима от всеки четирима българи смятат, че Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка, a 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими. За такива обществени нагласи сочат данните на експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми, публикуван в четвъртък.

Сондажът е проведен сред 802 души между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната.

Мнозинство от 60% не одобрява действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова. 30% ги одобряват, а останалите се колебаят. Българите явно са възприели действията на доскорошния председател на НС като прекомерни, а и оценката, която самият Бойко Борисов им даде, също е повлияла на мненията, отбелязват социолозите.

Мнозинство от 54% се съгласява с мнението, че с действията си Главчев всъщност е навредил именно на ГЕРБ и Борисов. 30 на сто пък се противопоставят на това мнение (главно привърженици на ГЕРБ), а останалите се колебаят. По всичко личи, че оставката действително е спестила сериозни последващи проблеми за управляващите, отбелязват от агенцията.

Според 60% от анкетираните не е нормално председателят на парламента да гони председателя на опозицията. 33% нямат против изгонването на лидера на опозицията – отново преди всичко привърженици на ГЕРБ. Останалите се колебаят. Обществото ни очевидно запазва известен демократичен рефлекс, заключават от "Галъп".

На този фон, закономерно, мнозинство от 73% смятат, че Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 16% са на обратното мнение, а една десета се затрудняват да отговорят. Това мнозинство от близо три четвърти доказва, че намесата на Борисов и оставката на Димитър Главчев, е предотвратила реален проблем за управляващата формация.

Механизмът на бързите оставки явно отново е помогнал за опазване на относителната стабилност и това личи и в данните от въпроса за евентуални нови предсрочни избори.

Мнозинство от 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими.

39% одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29% са против. Тук картината на нагласите не е така категорична, като в предходните въпроси. Привържениците на ГЕРБ преимуществено застават зад избора на Караянчева, но част от привържениците на БСП също ѝ дават кредит на доверие, допълват от агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?