Гърция започва строежа на пет „горещи точки“ за прием на бежанци

Гърция започва строежа на пет „горещи точки“ за прием на бежанци

Гръцкото правителство започна осъществяването на решението си за изграждане на пет „горещи точки“ по приемане на бежанци, съобщи БНР.

Те ще бъдат създадени на островите, върху които се оказва силен натиск от бежанската вълна. Това са Лесбос, Хиос, Самос и Лерос. “Гореща точка“ ще има и на пристанището в Пирея, където ежедневно пристигат хиляди бежанци от островите.

„Макар и късно, Европа прие, че проблемът с бежанската вълна е европейски въпрос и трябва да се намери решение на европейско ниво“, заяви премиерът Алексис Ципрас.

Властите на остров Лесбос съобщават, че само за 45 минути бреговете на острова са достигнали 24 лодки с бежанци, които са над хиляда човека. Заместник-министърът по миграционните въпроси Янис Музалас прогнозира, че приливът на бежанци от Турция ще се увеличава още повече през следващите месеци.

Създаването на „горещи точки“ по гръцките острови се приема с удовлетворение от местната власт и от жителите. В приемните центрове ще се ускори обработката на документи с активната помощ на службата за бежанци. На място ще се взема решение кои от пристигащите мигранти имат право на бежански статут. Засилва се също участието на силите по охрана на европейската граница Фронтекс. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?