Газ, пътища и общо световно по футбол обсъди Балканската четворка

В разговорите край Варна се включи и израелският премиер

Диверсификация на газовите доставки на Балканите чрез българския хъб край Варна и гръцкия терминал за втечнен газ край Александруполис, развитие на пътната и релсова инфраструктура между държавите на полуострова, размяна на пристанищни кейове и съвместна кандидатура за световното първенство по футбол през 2030 г. Това са част от мащабните проекти, обсъдени между държавните лидери на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Виорика Дънчила и на Сърбия Александър Вучич във формата Балканска четворка, към който се присъедини и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Основните разговори се проведоха в петък в правителствената резиденция "Евксиноград" край Варна.

Това е пети поред форум, който вече стана традиционен, каза в началото на изказванията на участниците във форума премиерът Бойко Борисов.

Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, посочи президентът на Сърбия Александър Вучич.

Енергийна, инфраструктурна и дигитална свързаност

"Събирането ни тук има една цел - в рамките на ЕС да повдигнем нивото на свързаност, енергийна, инфраструктурна и дигитална", каза Борисов след срещата. Нашата четворка има за цел не само да укрепва Европейския съюз, а да го направи по-силен, заяви още той. По думите му политиката на балканските държави е в ценностите на ЕС - свързаност, повишаване на доходите и конкурентоспособност и влизането на Сърбия в Евросъюза ще го направи по-силен.

Това, че сме поканили скъп гост (Бенямин Нетаняху) дава възможност на двустранните срещи да си говорят за инвестиции и за всичко, което ги касае, допълни българският премиер.

Според него неслучайно планираният край Варна газов хъб ще се казва "Балкан", защото думата Балкани е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България и природния газ от Александруполис може да отиде пред него на север и на запад, каза Борисов, имайки предвид намерението газовият център да се захранва и със суровина от бъдещия терминал за втечнен газ край Александруполис. Неслучайно ние казваме, че този газов хъб ще има руски природен газ, газ от българските и румънските находища в Черно море, втечнен газ от Александруполис и когато стане другият подводен газов коридор, посочи той. На практика ще имаме избор да купуваме най-евтиния газ, конкуренцията ще сваля цените, каза Борисов. В случая това е еднакво изгодно за всички тук, подчерта Борисов.

Предпочитаният засега маршрут за захранване на хъба

Пътят от Белград до Истанбул "без светофар"

По думите му сегашното трасе на жп линията между Бургас и Александруполис може да се модернизира и "защо не България да няма кей в Александруполис и в Солун, а Гърция да има кейове на пристанищата в Бургас Варна, Лом или Русе". С Алексис Ципрас решихме да подпишем декларации и парламентите да се съгласят с това което предлагаме, заяви българският министър-председател, а по-късно бе подписан и самият документ.

Договорка за жп коридор, който да свърже българските пристанища в Бургас, Варна и Русе с гръцките в Солун, Кавала и Александруполис, бе постигната още миналия септември, но към момента е ясно да е направено нещо конкретно по проекта.
 
Борисов увери Вучич, че магистралата между София и Белград е на 90 процента готова, чакаме да излязат археолозите от последната отсечка от 20 километра и ще направим и нея, каза Борисов. На практика на пътя Белград - Истанбул няма да има светофар, заяви той и допълни, че на пътя между София и Солун остава само да направим Кресненското дефиле.

Карта на паневропейските транспортни коридори

Общо домакинство за световното по футбол през 2030 г.

Черноморската и Дунавската стратегия ни дават огромна възможност, каза още Борисов.
Мисля, че заслужава да обсъдим предложението на Алексис Ципрас през 2030 г. Сърбия, Гърция, Румъния и България да кандидатстват за общо домакинство на Световното първенство по футбол, каза Борисов.

Той не пропусна и любимата си напоследък тема за хранителни хъбове на Балканите и акцентира върху огромните възможности на региона за това. Българският премиер допълни, че идеята вече е обсъждана със Саудитска Арабия, Обединените арабски Емирства и Египет, а и се подкрепя и от Бенямин Нетаняху.
 
Александър Вучич благодари за гостоприемството на българския премиер и за организацията на срещата, която е важна за Сърбия. Той каза, че е обсъдена енергийната свързаност, която е ключова за страните от региона, а Нетаняху бил запознат с инфраструктурните проекти. Балканската четворка помолила израелския премиер за помощ за Балканския маршрут на природен газ - това би било най-добре за нашите страни, както и страните от Средна Европа и Италия, каза сръбският президент.

Свързаността и сигурността са много важни за страните от региона, тъй като може да доведе до по-висок растеж на икономиките им, отбеляза и румънският премиер Виорика Дънчила. Тя каза, че следващата седмица в Букурещ ще има форум, на който ще се разгледа Председателството на Съвета на ЕС от Румъния и ще се обсъди задълбочаването на Дунавската стратегия. Искаме Дунав да стане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа, каза още Дънчила. По думите ѝ участничките в срещата ще развиват обща транспортна и енергийна инфраструктура, ще се разнообразяват източниците на енергия и ще се развиват междусистемните връзки.

Още мостове над Дунав

Страната ни е съгласна да има работна група, която да разгледа предпроектните възможности за изграждане на мостове през Дунав и магистрали, които да ни свързват с България, отбеляза Днъчила. Тя съобщи, че вече се правят предпроектни проучвания за изграждането на магистрала между Тимишоара и Панчево и изрази надежда проектът да бъде завършен през 2021 г.

Дънчила също поздрави Борисов за включването на Нетаняху в срещата и разказа, че с него е  обсъдена борбата с тероризма , киберсигурността, регионалната сигурност и енергетиката.

Израел може да играе много важна роля в нашия регион, заяви и премиерът на Гърция Алексис Ципрас на пресконференцията в "Евксиноград".

Той изтъкна, че четиристранните срещи вече са станали институция и каза, че премиерът на Израел е важен събеседник и приятел в рамките на тази срещата, с когото ще се говори за възможностите за по-широко сътрудничество на страните от четиристранния формат. Ципрас подчерта значението, което се придава на присъединителния процес на всички държави от Югоизточна Европа и особена на Сърбия, която е на първата линия на страните – кандидатки.

Гръцкият премиер допълни, че общата декларация с разписаните крачки и графици за реализирането на инфраструктури проекти включва модернизацията на жп връзката Александруполис - Бургас - Варна, която заедно със жп линията от Солун до Александруполис и от Александруполис до българската граница ще стане съвременна скоростна жп линия. Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница, откъдето той ще бъде свързан със съществуващите пътища към София и към Варна и Бургас, допълни Ципрас.

Плановете за свързаност на Западните Балкани

Той съобщи, че се предвижда създаването на съвместно дружество, което да се занимава с изграждането на тези проекти. Днес са били обсъдени и възможностите за инвестиции в енергийната сигурност на региона - интеконектора България - Гърция - вертикалната ос, която ще свързва Александруполис с българския пазар. Той се спря на възможностите за газови доставки в региона по  газопровода "Ийст-Мед" (Източно-средиземноморския газопровод), който ще е най-дългият и ще подпомогне енергийната диверсификаци на Балканите.

Вие сте истински приятели, чест е за мен и моята държава да присъстваме на тази регионална среща, каза на свой ред Нетаняху и благодари на Борисов за домакинството.

Израелски газ за Балканите

Той също очерта технологиите, енергетиката и сигурността като най-важните сфери за сътрудничество. Израелският премиер също се спря на предлаганите от "Ийст-Мед" възможности за газови доставки.

Вариантът за внос на израелски газ у нас бе повдигнат от Борисов още през 2016 г. при посещение в Тел Авив.  

По отношение на сигурността Бенямин Нетаняху изтъкна, че големият проблем е Иран и трябва да се направи всичко, за да се предотвратят враждебните действия на тази страна, които са насочени и срещу Европа. По думите му е много важно за стабилността на региона и на света Саудитска Арабия да остане стабилен регион.

Премиерът на Израел се спря и на това, че много израелски туристи посещават България, Гърция, Сърбия и Румъния, което показвало, че народите се обичат.

Срещата не мина и без припомнянето на ролята на България за спасяването на евреите в страната по времето на Втората световна война. Нетаняху посочи, че евреите са претърпели изключително неприятни неща по време на Холокоста, но на Балканите са се намерили смели мъже и жени, които са се изправили и с гърдите си са защитавали живота на евреите многократно, което няма как да бъде забравено.

Той поздрави и благодари на лидерите на Балканите, защото имат единна позиция срещу антисемитизма. За него е много важно и полученото съпричастие във връзка със стрелбата в синагогата в САЩ.

Нетаняху посочи също така , че израелските служби са предотвратили множество терористични атаки и това се е дължи и на доброто сътрудничество със страните от Балканите.

Той обясни, че на двустранни срещи с всеки един от колегите му, както и на общата среща е било обсъдено как да се задълбочи сътрудничеството с Израел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?