Газпром може да увеличи двойно доставките на газ за Европа през Балтийско море

Газпром може да увеличи двойно доставките на газ за Европа през Балтийско море

Газпром може да увеличи двойно преките доставки на газ за Европа през Балтийско море, като изгради две нови тръби до германския бряг с мощност 55 милиарда кубични метра годишно, съобщи компанията, цитирана от ТАСС.

Предвид намаления добив в европейските страни, както и световното увеличение на търсенето на газ, Газпром, Е.ОН (E.ON), Шел (Shell) и О Ем Ви (OMV) ще създадат скоро съвместна компания за осъществяване на проекта.

По-рано беше съобщено, че четирите компании са се споразумели да развиват газопреносните мощности за доставка на руски газ в Европа. Днес те подписаха меморандум за намерения, предвиждащ сътрудничество в проекта за създаване на газопреносна инфраструктура за преки доставки на руски газ за европейските потребители.

Северен поток е газопровод с мощност 55 милиарда кубични метра газ годишно за износ на руски газ за Европа през Балтийско море. Оператор на проекта е съвместната компания Норд стрийм (Nord Stream AG). Акционери в нея са руската Газпром с 51 процента участие, германските компании Винтерсхал (Wintershall ), дъщерна на БАСФ, и Е.ОН глоубъл комодитис (E.ON Global Commodities) с по 15,5 процента, както и холандската Газюни (Gasunie) и френската Же Де Еф Сюез (GDF SUEZ) с по 9 процента.

През 2014 година по Северен поток в Европа са доставени 36,5 милиарда куб. метра газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа