"Газпром" предложи 25% ценова отстъпка на Украйна

"Газпром" предложи 25% ценова отстъпка на Украйна

"Газпром" е готов да започне преговори по доставките на природен газ за Украйна на цена с 25 процента по-ниска от сегашната, заяви шефът на руския газов концерн Алексей Милер по време на среща с лидерите на украинската партия Опозиционна платформа - За живот" Йлий Бойко и Виктор Медвечук, провела се в петък в рамките на Петербургския международен икономически форум.

"Ние сме готови да започнем преговори по подготовката на споразумение за доставките на руски газ, които би осигурило нево на цената с 25 процента по-ниска за крайните потребители от сегашната", каза той, цитиран от руската агенция ТАСС.

Милер също така заяви, че сключването на директен договор за доставки на газ за Украйна е по-важен от договора за транзита.

"Отбелязваме ентусиазма и настойчивостта, която проявяват "Опозиционна платформа – за живот" за организиране на директни преговори с руската страна за продължаване на договора за транзит през територията на Украйна и по сключването на догоор за доставките на руски газ за Украйна. Този контракт може да е директен между "Газпром" и украинската компания оператор. (...) В последно време неоправдано голямо внимание се отделя само на въпроса за продължаване на транзита, но всъщност на първо място, най-главният и значим въпрос е сключването на пряк договор за доставка на руски газ за Украйна", каза Милер.

По думите му обаче "засега не е имало никакви сигнали от новия украински президент (Володимир Зеленски) по газовия въпрос".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес