Финални преговори за поевтиняване на руския газ с около 30%

"Булгаргаз" обмисля арбитраж пред ЕК, ако "Газпром" продължава да бави новия договор

Финални преговори за поевтиняване на руския газ с около 30%

Финални преговори за намаляване на цената на руския газ с около 30 процента и влизане на новия договор в сила със задна дата от август 2019 г. започва "Булгаргаз" с "Газпром" във вторник във Виена, научи Mediapool от свои източници. Ако руският концерн продължава да бави сключването на споразумението с българския държавен доставчик, което трябваше да е факт до 4 декември 2019 г. по силата на антимонополното споразумение с Брюксел, "Булгаргаз" се готви да потърси намесата на Европейската комисия по спора за бъдещата цена на доставките.

Разговорите по предоговарянето на цената на доставките от "Газпром" бяха започнати от "Булгаргаз" предпазливо през септември 2018 г. Месеци по-рано Еврокомисията обяви, че е постигнато споразумение с руската компания да не бъде глобена с милиарди евро заради злоупотреба с господстващо положение в осем държави, сред които и България, ако предоговори търговските условия. Едва през юни 2019 г. обаче енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че "Булгаргаз" смята да поиска по-ниски цени от "Газпром". Малко преди това – през март, държавният доставчик за пръв път обяви търг за алтернативни на руските газови доставки и до края на годината успя да внесе близо 500 млн. куб. м втечнен газ от Гърция. През януари 2020 г. бяха осигурени още 100 млн. куб. м неруски газ за България.

Дни след изтичането на дадения от Брюксел краен срок за нов договор с "Газпром" в началото на декември 2019 г., такъв все още нямаше и стана ясно, че разговорите са зациклили, заради спор за размера на исканото от "Бултаргаз" намаление, което е изчислено по цените на европейските борси към август м.г.

Тогава от "Булгаргаз" все още бяха оптимисти, че най-късно до края на януари ще има нов договор с по-ниската цена, но "Газпром" продължава да бави нещата. На предстоящите във вторник, а вероятно и в сряда разговори във Виена българското дружество се надява да бъдат подписани най-сетне новите условия на договора. То обаче се готви и за негативен резултат и вече е информирало Европейската комисия, че може да се стигне до нейната намеса и воденето на арбитражен спор, макар от такъв да няма интерес нито една от двете страни.

Според информация на Euractiv, "Булгаргаз" се готви да поиска от ЕК подновяване на антимонополната процедура срещу "Газпром" заради отказа на руската компания да намали цената на газа с исканите проценти. Изданието отбелязва, че възможната причина за бавенето на преговорите е опит на "Газпром" и политиците над руския концерн да използват цената на синьото гориво като инструмент за натиск върху българските власти за продължението на газопровода "Турски поток" през територията на България и дострояването на спряната през 2012 г. АЕЦ "Белене".

Източници на Mediapool потвърдиха намерението на "Булгаргаз", при евентуален пореден неуспех сега във Виена, да потърси съдействието на Брюксел за решаването на спора.

Изпратените от българския доставчик анализи за цената са изготвени по данни от европейските пазари месеци преди август, когато на газовите борси са били постигнати най-ниските цени на суровината. Според изнесени от ЕК данни за цените на газа, през третото тримесечие на 2019 г. тарифите на холандската газова борса TTF са паднали до 9.6 евро за мегаватчас. Тарифите останаха ниски заради топлата зима и пълните газохранилища и в момента пазарните цени на газа са с повече от 30 процента под тези, на които "Газпром" продължава да ни продава суровината си по стария договор, изтичащ в края на 2022 г.

Така например "Булгаргаз" не успя да осребри изчисленото намаление в цената на газа в първото тримесечие на 2020 г. и тя падна едва с 2 процента, като половината от намалението се дължеше на това, че бе променена точката за внос на руския газ – през "Турски поток", и така е било избегнато повишаването на транзитните такси за преноса на газ през румънска територия. В момента газът за вътрешния пазар струва около 22 евро/МВтч, но в цената са включени и разходите за преноса до България, които отсъстват от борсовите тарифи.

Само след седмица "Булгаргаз" трябва да обяви прогнозата си за цената на природния газ от април 2020 г., а месец по-късно и да внесе заявлението си в Комисията за енергийно и водно регулиране. Дружеството цели да приключи преговорите с "Газпром", за да може договореното намаление да се отрази в тарифите през април. Подобен ход ще закрепи значително и позициите на правителството на ГЕРБ, чийто лидер и премиер Бойко Борисов ще може да се похвали със значителен спад на цените.

Влизането на новата цена ретроактивно от август ще остави значителен финансов ресурс в "Булгаргаз", тъй като отстъпката ще бъде приспадана от бъдещите дължими от доставчика суми за "Газпром".

Друго искане, поставено от българска страна, е да отпаднат авансовите плащания за доставките. Аргументът е, че от 2015 г. "Булгаргаз" е в стабилно финансово състояние. Освен това дружеството никога не е забавяло плащане към "Газпром експорт" и затова настоява да плаща 30 дни след получаване на месечната доставка, както правят всички останали потребители.

Това ще даде глътка въздух и на топлофикационните дружества. Столичното парно, както и други топлофикационни дружества, постоянно дължат пари на "Булгаргаз", тъй като техните потребители си плащат сметките 30 дни след приключване на месеца, а те трябва да плащат на "Булгаргаз" също авансово. При последващо плащане ще се освободи финансов ресурс и за газовия доставчик, и за неговите контрагенти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?