ЕК не глоби "Газпром" срещу сделка за равно третиране на Източна Европа

Руската компания няма да иска обезщетение за "Южен поток", България може да поиска по-евтин газ

ЕК не глоби "Газпром" срещу сделка за равно третиране на Източна Европа

Руският газов монополист "Газпром" постигна споразумение с Европейската комисия и избегна плащането на огромни глоби заради нарушения на европейското законодателство. Срещу това "Газпром" се задължи да продава газ на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, както и да не претендира от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". 

На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари.

През 2015 г. ЕК Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония, припомня БНР.

По новите правила държавите ще имат право да претендират, ако компанията им продава на по-високи от референтните цени. При несъгласие от "Газпром" ще има арбитраж.

С днешното решение се слага край на старите практики на "Газпром", заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток", коментира Вестагер.

"Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. ЕК отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки.

"Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени", каза още Вестагер.

От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар, съобщава ТАСС.

“Вярваме, че решенията взети днес са най-добрите за нормално функциониране на целия европейски газов пазар“, се казва в изявление на компанията.

Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа. Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години.

Отпадат и претенциите на “Газпром“, които са следствие от господстващото положение на пазара. Става дума за инфраструктурни проекти като "Южен поток”, по отношение на който “Газпром” поема ангажимент да не иска обезщетения от българските си партньори след прекратяването на проекта.

Ако "Газпром” не спази задълженията си по споразумението, ЕК може да глоби компанията с до 10% от световния оборот.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?