ЕК не е искала продажба на газовата ни мрежа, а преструктуриране на БЕХ

Маргрете Вестагер, сн. ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обясни, че в хода на разглеждането на случая със злоупотребата с господстващо положение на българския газов пазар от държавния "Булгарски енергиен холдинг" и дъщерните му "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", Европейската комисия е настоявала за преструктуриране на холдинга. Това е можело да стане чрез изваждането от шапката му на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа, за да не могат да съгласуват действията си и да вредят на пазара.

Как обаче ще се извърши преструктурирането е било оставено на българското правителство, което е можело да избира между различни опции, стана ясно от думите на Вестагер. Те реално опровергават премиера Бойко Борисов, че условието на ЕК да прекрати наказателната процедура и да не наложи обявената преди глоба от 77 млн. евро било да се приватизира газовият оператор "Булгартрансгаз". По-рано във вторник Борисов обяви във Виена, че подобно съгласие би било национално предателство и медиите щели да излязат със заглавия "Борисов даде тръбите на България", а в мрежата щели да влязат руски и турски фирми.

От думите на Вестагер пред журналисти обаче излиза, че Брюксел не е поставял такива изрични условия

"За нас беше важно действията на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да не се повтарят, защото бяха незаконни", обясни тя мотивите за взетото преди ден решение трите българсик дружества да бъдат глобени със 77 млн. евро заради отказан достъп до газопреносната мрежа и газовото хранилище в Чирен на външни фирми.

За нас разнообразяването на източниците на енергийните доставки носи сигурност. Според нас беше важно да се промени структурата (на БЕХ), за да не се повтаря незаконната дейност. Продавачът решава на кого иска да продаде, това не е наше решение, поясни тя по повод възможността дейностите в БЕХ да бъдат разделени и частично приватизирани.

"Може да кажете, че по причини, свързани със сигурността, не желаете даден купувач. Например, ако се раздели компанията на две, сами решавате (на кого да продадете). Сещам се за няколко случая, в които купувач бе отхвърлян заради националната сигурност", посочи Вестагер, цитирана от БТА във вторник.

Дейностите за доставката и преноса на газ можеше да се разделят наистина, да нямат една "шапка", посочи тя. "Дали това щеше да се направи на основата на обществен или частен бизнес, или смесено - не е важното. Истинското структурно разделение бе важно, за да се избегнат съгласуваните действия, които възпрепятстват конкуренцията. Това обсъждахме с българските власти", поясни еврокомисарят.

Тя посочи още, че "винаги се радваме да намерим решение чрез споразумение, ако то отчита нашите тревоги". "Очаквах критики, че са ни били необходими три години в опит да постигнем решение със споразумение. Целта е отварянето на пазара, осигуряването на съревнование, гражданите да се възползват от това. Притесненията ни бяха, че незаконното поведение може да се повтори", поясни еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?