Валери Симеонов: "Газпром" саботира опитите за добив на нефт и газ в България

Валери Симеонов: "Газпром" саботира опитите за добив на нефт и газ в България

Руската държавна компания "Газпром", от която България е почти 100% зависима за вноса на природен газ, саботира опитите на страната ни за собствен добив на петрол и газ. Това обяви вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов и запита индиректно колегата си "патриот" и силов вицепремиер Красимир Каракачанов защо българските служби не правят нищо по въпроса.

"Аз съм бил на конгреса на ЮКИП на Найджъл Фараж във Великобритания, точно на годишната конференция, където бяха изложени факти за намесата на Русия директно през "Газпром" в саботирането на опитите за добив на собствен нефт и газ, което става в България. България защо няма собствен нефт и газ?! Това, което стана в Генерал Тошево например - директно "Газпром" се намеси през няколко паравоенни организации, които се изсипаха в Генерал Тошево и симулираха масов протест. Включително имам подозрение за тези бавни темпове, с които се проучва находището при "Хан Аспарух", "Силистар", едни забавяния, едни полугодишни спирания, имам силни съмнения, че и там има влияние на руски икономически интереси", каза Симеонов в понеделник пред телевизия Европа.

На въпрос защо службите за сигурност не са излезли с оценка за руската намеса, Симеонов отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен към Красимир Каракачанов, който отговаря за сигурността.

Валери Симеонов е първият представител на властта, който признава на глас за дирижирана от Русия кампания срещу енергийната независимост на България.

Това е и най-сериозният разнобой в ОП, съобщаван досега от Симеонов, който от известно време говори открито за конфликта си с лидера на ВМРО Каракачанов.

Симеонов предупреди в понеделник за възможен крах на националистическото обединение. "Никой не може да гарантира, че на следващите избори ще се явим в коалиция, особено в тази ситуация, при това напрежение, което се натрупа през последните 4-5 месеца по-скоро няма да се явим заедно на следващите избори", каза той пред телевизия Европа.

От обясненията му стана ясно, че напрежението се дължи основно на агресивната медийна политика на ВМРО, както и на това, че шефът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, лидер на "Атака", не предприема нищо по въпроса.

Между трите партии винаги е имало търкания, а в миналия парламент, когато НФСБ и ВМРО бяха в отделна група, депутатите на Валери Симеонов и Волен Сидеров бяха във вечна кавга. Трите националистически партии се обединиха зад президентската кандидатура на Каракачанов през есента на 2016 г., след което се явиха заедно на предсрочните парламентарни избори през март 2017 г. и станаха трета парламентарна сила.

Още при преговорите за съставяне на правителство с ГЕРБ обаче се заговори, че националистите са пред разпад, но очевидно участието във властта се оказа добра спойка и месеци наред лидерите на трите партии демонстрираха солидарност помежду си, когато някой от тях бе атакуван. Най- прилежен в тройката е бившият клиент на прокуратурата Волен Сидеров, който тотално прекрати агресията и театралните си изцепки.

Това, което се случи зад кадър е, че "Атака" открито вкара в управлението кадри, свързани с ДПС и Делян Пеевски, а Каракачанов прокарва същите интереси, но по-прикрито. Валери Симеонов кара по своя волна програма и политическият му дневен ред често се разминава както с този на премиера Бойко Борисов, така и на правителството.

Онова, което накара Валери Симеонов да атакува от упор Каракачанов, бе предложението на ВМРО да се направи референдум за гей браковете, което според лидера на НФСБ е "пълна глупотевина" и прахосване на бюджетни пари. Каракачанов смъмри задочно Симеонов, че трябвало първо да го пита, преди "да се изплющи пред медиите".

И така вече трета седмица "патриотите" се "плющят" по медиите, като Валери Симеонов не спира да повтаря, че нямат идейни противоречия с Каракачанов.

Според него агресивната медийна политика на ВМРО е ход за гарантиране на по-добро представяне на изборите.

"Когато си представяш своите хора от парламентарната група и впоследствие по избирателни райони тези хора ще бъдат по-познати. Ситуацията в момента е изцяло в полза на ВМРО от гледна точка на тяхното хиперактивно, да не кажа истерично присъствие в медиите от сутрин до вечер. Постоянно всички постижения или пък действия на "Обединени патриоти" се представят едва ли не през призмата на това, че това са постижения на ВМРО, представят се едностранно", разясни лидерът на НФСБ.

Симеонов разкри, че атмосферата в парламентарната група е лоша и диалогът е нарушен, като четвърта седмица не се е провеждало заседание на парламентарната група.

"На всички ни се иска да имаме по-нормална среда, по-нормална обстановка, едно взаимно уважение, което за съжаление го няма вече. Така че аз няма как да не взема мерки. Не може една парламентарна група от 27 човека да бъде разделена на три части. Не знам дали знаете, но вече четвърти пореден път няма заседание на групата, което се извършва всеки вторник", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?