"Газпром" ще плати 2.9 млрд. долара на Украйна

Москва и Киев ще подпишат споразумение за транзит на газ за още 5 години

"Газпром" ще плати 2.9 млрд. долара на Украйна

Руският газов гигант "Газпром" обяви в събота, че е приел да плати 2.9 милиарда долара на украинската газова компания "Нафтогаз", за да се сложи край на дългите съдебни спорове между двете дружества в международни съдилища, предаде АФП, цитирана от БТА.

По силата на това споразумение президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от руските агенции, обяви, че неговата група е приела да плати глобата от 2.6 милиарда долара (2.9 милиарда долара с натрупаните лихви), наложена от Стокхолмския арбитражен съд през февруари 2018 година. Именно тя беше един от проблемите в отношенията между двете компании.

Москва и Киев постигнаха тази седмица споразумение за удължаването на транзита на руски газ за Европа с 5 години и възможност за удължаване с още 10. Настоящото споразумение изтича на 31 декември, а Русия започна изграждането на проекта "Северен поток 2", както и на "Турски поток", за да заобиколи Украйна при доставките на газ за Европа. В събота строежът на "Северен поток 2" беше замразен от една от компаниите, които работят по него, заради въведените от САЩ санкции за фирми, ангажирани с проекта.

Украйна и Русия трябва да оформят всички постигнати договорености, които са свързани с транзита на руски газ и урегулирането на взаимните претенции, до 29 декември. Това каза днес на брифинг в Киев изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ТАСС.

Договорката между "Газпром" и "Нафтогаз" ще включва увеличаване на транзитните такси, плащани на украинската компания.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Нафтогаз" ще действа като агент на "Газпром" и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за 5 години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес