Генерична замяна на лекарства в аптеките и рецепти по телефона

Генерична замяна на лекарства в аптеките и рецепти по телефона

Издаване на рецепти по телефона и генерична замяна на медикаменти в аптеките, когато предписаният продукт в момента липсва. Около тези опции са се обединили лекари и фармацевти на среща при здравния министър Костадин Ангелов в четвъртък по повод ситуацията с недостига на някои лекарства в аптеките. Заради увеличеното търсене в последните десетина дни пациенти и фармацевти постоянно сигнализират за липси и недостиг на някои лекарства, включени в схемата за лечение на коронавирус.

Причините са комплексни – смущения във вноса на отделни продукти, презапасяване, съмнения за износ, заради което прокуратурата назначи проверка. За да се улесни достъпът на хората до лекарства в изострената епидемична ситуация е постигнато решение да се позволи генерична замяна в аптеките, а лекари и фармацевти ще си обменят рецепти по телефона, включително със снимков материал, през вайбър и т.н. Може да се осъществява и телефоннна връзка между лекар и фармацевт в аптеката, когато пациентът отиде да си получи лекарствата, за да се удостовери, че наистина са му предписани от лекар, а не си е самоназначил лечение.

В момента на лекарствата по лекарско предписание не може да се прави замяна в аптеката от фармацевтите, дори когато става въпрос за идентични продукти от две търговски марки. Когато лекарят е предписал продукт с конкретна търговска марка и него го няма в аптеката, рецептата трябва да бъде сменена или замяната да бъде направена в нарушение на закона.

Засега властите се отказват от идеите за откриване на повече денонощни аптеки, както и продажба на лекарства в магазините, която може да се случи само след сериозни промени в законодателството.

"Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа. Ние, като Лекарски съюз, ще препоръчаме на нашите членове в периода на извънредно положение колегите максимално да се възползват от възможността да отбелязват генерична замяна върху рецептите", коментира председателят на Лекарския съюз Иван Маджаров.

От МЗ съобщиха, че е постигната договорка личните лекари в издаваните от тях рецепти изрично да посочват, че при временен недостиг на даден лекарствен продукт в аптечната мрежа, същият може да бъде заменен с генерично лекарство от фармацевта.

"Най-важното по време на пандемията от Covid-19 е да улесним максимално пациента и да сме сигурни, че той ще получи адекватна грижа. Затова до края на тази седмица ще очаквам предложенията на съсловните организации с точни предложения как лекарите и фармацевтите да обменят бързо информация. Така, при евентуално изчерпване на лекарствен продукт в определена аптека, той ще може да бъде заменян, без да се губи излишно време за пациента. Считам, че заедно можем да стигнем до най-ефективните решения в настоящия момент", коментира Ангелов.

В кратки срокове съсловните организации на лекарите и фармацевтите трябва да изготвят съмвестни указания към предписващите лекари. Проектът ще включва и облекчен режим на предписване и на отпускане на лекарства включително чрез снимков материал за времето на пандемичната извънредна ситуация.

Резерви

По-рано резерви срещу генеричната замяна в аптеките изразиха от Българската генерична асоциация (БГФармА), която обединява производители на генерични медикаменти. Тя изрази стари нейни опасения, че тази мярка може да повлияе зле на пазара в сегашното му състояние, тъй като има аптеки, които са обвързани с търговци на едро и липсва електронна рецепта.

Според БГФармА прибързаното въвеждане на замяната може да доведе до окрупняване на пазара, диспропорции и това ще задълбочи проблемите с лекарствоснабдяването.   

Споделяне

Още по темата

Още от България