ГЕРБ блокира мораториума за застрояването на парк "Бедечка"

ГЕРБ блокира мораториума за застрояването на парк "Бедечка"

Налагането на 3-годишен мораториум за застрояването на парк "Бедечка" в Стара Загора не успя да влезе в дневния ред на Народното събрание тази седмица.

Причината е масово въздържане на групата на ГЕРБ и не особено активно участие на депутати от БСП и ДПС, съобщиха от Реформаторския блок, чиито депутати са вносители на предложението.

Преди дни регионалната и правната комисия, без нито един "въздържал се" или "против", подкрепиха внесеното от Димитър Танев от РБ предложение.

То мина и през правната комисия на парламента. В сряда обаче се оказа, че повечето точки, приети в правната комисия, влизат в пленарната зала с изключение на "Бедечка". Причината е, че председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ не е внесъл доклада за налагането на мораториум за застрояването на парка. Не е ясно от какво е продиктувано това негово действие.

Така се стигна до гласуване в пленарна зала дали все пак мораториумът да влезе в дневния ред на отиващия си парламент, който се очаква да бъде разпуснат следващата седмица след встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев.

При гласуването в зала четирима депутати от ГЕРБ гласуваха против, други 61 се въздържаха, от които 51 са от ГЕРБ, а останалите от други парламентарни групи. Голяма част от депутатите от останалите парламентарни групи не взеха участие в гласуването.

"Разочарован съм от позицията в зала на ГЕРБ, които за втори път си бламират кмета - веднъж от Общинския съвет през 2013 г., а сега - и в Народното събрание. Зад това аз виждам дългата ръка на икономическите интереси, които очевидно са по-силни от интересите на гражданите, които са ги избрали", каза след отпадането на точката от дневния ред на парламента Димитър Танев, депутат от "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок, избран от Стара Загора.

Според него представителите на местната власт не са положили усилия да убедят депутатите от ГЕРБ в нуждата от този мораториум.

"Ясно е, че няма воля "Бедечка” да остане парк и строителството ще продължи. Единствената ни възможност е председателят на парламента Цецка Цачева да предложи отново точката за обсъждане и ГЕРБ да преосмислят своята позиция", каза още Танев.

От неформалната група "Запазете Бедечка" обещават да предприемат действия срещу блокирането на налагането на мораториум върху застрояването на парка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес