Референдум в Стара Загора решава дали "Бедечка" да остане парк

Референдум в Стара Загора решава дали "Бедечка" да остане парк

В неделя на референдум жителите на Стара Загора ще решават дали "Бедечка" да остане парк или да бъде застроен.

Въпросът, на който трябва да дадат отговор в местното допитване е: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка“ по реда на Закона за общинската собственост и ЗУТ, при граници: от изток – бул. "Хан Тервел“, от запад – ул. "Иван Вазов“, от север алеята към предприятие "Труд“ и от юг – ул. "Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активите на Община Стара Загора.“

Парк "Бедечка" е зелена площ от около 400 дка с близо 4000 картотекирани дървета, естествени влажни зони, храсти и свободни пространства, алеи. Той е вторият по големина след другия емблематичен парк на Стара Загора "Аязмото".

От едната страна са защитниците на парка от "Запазете Бедечка", които настояват той да остане зелена площ. От другата са собствениците на имоти в парка, някои от тях придобити при съмнителна реституция. Те твърдят, че територията никога не е била парк, а ниви и градини.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров вече се обяви за запазването на зелените площи в "Бедечка" срещу обезщетение на собствениците. "Искам да гласуваме за това да дадем въздух за града с дърветата, да ги запазим, а след това да мислим кой какво обезщетение ще получи. Най-лесно е да получи всеки обезщетението, но дърветата не можем да ги накараме да пораснат", коментира той преди дни.

От миналата година част от парка започна да се застроява, но Общинският съвет в града наложи мораториум върху строежите до провеждането на местното допитване.

За да са валидни резултатите от референдума, в него трябва да участват 40% от жителите на града. В Стара Загора живеят 231 243 души, по данни на НСИ към края на 2016 г. От тях право на глас имат над 150 хил. по данни на общинската избирателна комисия.

Двеста и три секции ще отворят врати от 7 до 20 часа за референдума в Стара Загора по казуса "Бедечка".

Политологът Първан Симеонов, който е родом от Стара Загора и е представител на инициативата "Запазете Бедечка", призова хората да излязат и да гласуват за запазването на парка.

"Да" на референдума значи три неща - "да" на запазването на парка, но и "да" за ревизия на нарушенията през годините, които са довели до план за застрояване. И разбира се, "да" на гласа на народа", коментира Първан Симеонов. Според него в спора няма две страни, а обществен интерес и недалновидни управленски решения.

Каквото и да решат старозагорци в неделя, ще се плаща – или за инфраструктура на цял нов квартал или за облагородяване на парк, посочи Първан Симеонов.

Референдумът ще струва близо 200 000 лева на община Стара Загора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?