ГЕРБ иска парламентарна комисия да разследва Моника Станишева

ГЕРБ иска парламентарна комисия да разследва Моника Станишева

ГЕРБ настоява парламентарна анкетна комисия да проучи фактите и обстоятелствата около отпуснатите европейски средства на фирмата на съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев - Моника Станишева. Това заяви в началото на пленарното заседание Цвета Караянчева от името на ПГ на ГЕРБ.

”Фамилия Станишеви са длъжни да отговорят публично защо съпругата на председателя на ПЕС Сергей Станишев е възстановила парите на Европейския парламент, ако всичко по проекта е било изрядно”, заяви Караянчева.

По думите ѝ в Европейския парламент се поставят въпроси на председателя Мартин Шулц относно отпуснатите 60 000 евро на фирмата на Моника Станишева "Актив груп".

”Ако по този случай останат дори малки съмнения за конфликт на интереси или търговия с влияние, Станишев трябва да понесе пълна отговорност и да подаде оставка от всички заемани постове. И тъй като скандалът не засяга само БСП и ПЕС, а и България като страна член на ЕС, правителството на БСП, ДПС и "Атака" също трябва да понесе отговорност и да подаде незабавно оставка, се посочва още в декларацията на ГЕРБ.

Моника Станишева вече обяви, че се отказва от европроекта "Как разбираме Европейския парламент" заради спекулации за конфликт на интереси. Тя каза, че пиар агенцията ѝ "Актив груп"ще върне на ЕП аванса от 29 679 евро по проекта.

Станишева обаче допълни, че проектът е бил спечелен напълно прозрачно след участие в открита конкурсна процедура на ЕП. За изпълнението му е бил сключен и договор през 2012 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?