ГЕРБ издигна Ваньо Танов за кмет на Русе

ГЕРБ издигна Ваньо Танов за кмет на Русе

Бившият шеф на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Ваньо Танов е “безспорният фаворит” за кандидат-кмет на ГЕРБ в Русе. Това обяви в петък председателят на партията Цветан Цветанов. Номинирани са още икономистът Петър Даскалов и юристът Димитър Цонев, но тези кандидатури са по-скоро формални. Окончателното решение трябва да бъде взето на 15 август.

Още през февруари, когато плъзнаха слухове за отстраняването на Танов от МВР, Mediapool съобщи, че той ще е най-вероятният кандидат на Бойко Борисов за дунавския град, където беше шеф на полицията, преди да го изтеглят за директор на ГДБОП през 2005 г. В петък Цветанов съобщи, че от февруари Танов членува в сдружението, а сега е подал молба за членство в партия ГЕРБ. Самият Танов, след като подаде рапорт за напускане на поста си на 16 юли, потвърди, че ще се отдаде на политическа кариера. Тогава той заяви, че „политически чадъри пречат на службата в борбата ѝ с корупцията по високите етажи на властта”.  

Досега палитрата от издигнатите или подкрепени от ГЕРБ кандидати за кметове в големите градове е изключително пъстра. В София ще се състезава неформалният лидер на партията Бойко Борисов, който е бивш главен секретар на МВР, за Кърджали бе подкрепен отец Боян Саръев, в Благоевград партията подкрепя независимата кандидатура на банкера от бившата Мултигруп Кирил Пендев, а за Русе ще се състезава друг бивш голям полицейски шеф.

Танов е започнал кариерата си в МВР като служител на структурите на Държавна сигурност в Русе. В неговата официална автобиография е записано, че е постъпил на работа в система като “разузнавач” в Управление “Криминално” в Районно управление (РУ) – Русе.

Според някои информации Танов е станал началник на полицията в Русе не без съдействието на министъра на държавната администрация в правителството на Симеон Сакскобургготски и близък до Мултигруп бизнесмен Димитър Калчев, който преди това бе кмет в дунавския град, подкрепен от БСП.

Твърди се, че за поста в ГДБОП го е лансирал някогашният шеф на русенската полиция Александър Стефанов чрез бившия главен секретар на МВР Цвятко Цветков и офицерът от ДС и сегашен издател Димитър Иванов.

Известно е, че вътрешният министър Румен Петков не е в цветущи отношения с бивши началници от ДС. Самият Стефанов преди 1989 г. е ръководел политическия отдел на ДС в Русе.

“Ако бъде избран, ще бъде достоен кмет на русенци”, заяви при официалното представяне на кандидатурата на Танов Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България