ГЕРБ написа закон "Полфрийман"

Предсрочното освобождаване да може да се преразглежда, макар и влязло в сила, настояват управляващите

ГЕРБ написа закон "Полфрийман"

Скандалът около условното предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман е на път да доведе до поредната законодателна промяна. Предложени изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) дават възможност тези дела вече да подлежат на възобновяване. В момента такава опция в закона няма, което не е попречи на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска от Върховния касационен съд освобождаването на австралиеца да бъде спряно, а делото преразгледано. С нов законопроект от типа "за всеки човек по един закон" ГЕРБ предлагат освобождаването от затвора да може да се преразглежда в някои особени случаи.

Не обжалване, а възобновяване

Делата за условно предсрочно (УПО) освобождаване пак ще се гледат на две инстанции, както е и в момента. Добавя се обаче възможност да се иска възобновяването им, макар да са влезли в сила, при определени условия. На практика делата за УПО ще се преразглеждат както всички наказателни дела. Вносителите на законопроекта – шефката на правната комисия Анна Александрова, бившият зам.-министър на МВР Красимир Ципов и Димитър Лазаров – твърдят в мотивите се, че сегашното положение е неприемливо, защото предсрочното освобождаване е "акт с важни последици както за осъдения, така и за държавата и обществото". И тъй като е много важен, би следвало да може да се проверява и от Върховния касационен съд.

Само по тълкувателен път

Депутатите от ГЕРБ все пак не са казали в прав текст, че главният прокурор е поискал възобновяване на делото на Полфрийман без да има изрична възможност за това. Напротив, те твърдят, че такава може да се изведе и в момента, но само по тълкувателен път.

В искането си до ВКС, което трябва да се разгледа идния понеделник, Цацаров твърди, че при освобождаването на австралиеца е допуснато сериозно процесуално нарушение, тъй като съдиите Калин Калпакчиева, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева са кръстили акта си "определение", а не "решение" за предсрочно освобождаване.

"Всъщност всеки акт на контролната инстанция (какъвто в случая е апелативният съд б.р.), с който се променя размерът на наказанието, респективно решава се въпросът за неговото изтърпяване, е акт по същество. Безспорно установено законодателно решение е, че когато въззивният съд се произнася по основни въпроси от предмета на делото, актът е присъда или решение", пише в мотивите им.

Бързина, смели, сръчни

ГЕРБ очевидно са планирали законопроекта още от десетина дни. Миналата сряда правосъдният министър Данаил Кирилов призова за по-сериозен контрол върху предсрочното освобождаване.

"Редно е законодателят да допусне по-висок инстанционен контрол", заяви той.

Дали бързината ще е водеща при приемането на тези промени, предстои да се види. Само преди няколко дни един от вносителите на законопроекта – Ана Александрова – заяви, че по този въпрос трябва да се проведе широк обществен дебат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?