ГЕРБ отменя бруталната поправка за бързите кредити

Народното събрание разглежда бюджета на държавата за догодина

ГЕРБ отменя бруталната поправка за бързите кредити

Управляващите от ГЕРБ светкавично се поправиха за бруталната законова поправка, гласувана в четвъртък, с която се въвежда възможност за нарастване в пъти на дълговете към фирмите за бързи кредити.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е внесла поправка към Закона за държавния бюджет за 2021 г., с която се отменя гласуваният в четвъртък текст, внесен от независимия депутат Спас Панчев.

Той гласи, че финансовите институции, различни от банки, могат да начисляват "разходи при неизпълнение на задълженията си по договора за кредит" в размер, не по-голям от двукратния размер на главницата. Това на практика е неустойка, която се явява нилихвен разход по заема.

Ако текстът не бъде отменен, излиза, че при изтеглен заем от 500 лв. и неизпълнение на някое от условията в договора – например да се осигури поръчител в рамките на три дни, само след няколко дни задължението на клиента може да нарасне с 1000 лв. и да стане общо 1500 лв. за по-малко от седмица. След това, ако кредитополучателят започне да изпитва затруднения да връща подобна сума, върху нея започва да тече неустойката за просрочие (10% годишно). Това е отделно от редовната лихва по кредита, която по закон може да е максимум 50% на годишна база.

На всичкото отгоре, в гласувания текст бе записано, че въпросните разходи за неизпълнение на задължения по договора не се считат за "прекомерни" по силата на Закона за защита на потребителите или "накърняващи добрите нрави" по Закона за задълженията и договорите. От правна гледна точка това е опит да се дерогират съществуващите законови защити срещу агресивните практики на фирмите за бързи пари да надуват задълженията на клиентите си неограничено, след като беше въведен таван върху лихвата от 50%.

Заради мощния обществен отпор срещу промяната депутатите от ГЕРБ обявиха, че става дума за грешка и обещаха текстът на Панчев да отпадне. Омбудсманът Диана Ковачева бе обявила, че ако това не се случи, тя има готовност да сезира Конституционния съд.

Междувременно, във вторник над 130 адвокати от цялата страна се възмутиха и в специално писмо в понеделник призоваха президента Румен Радев да наложи вето върху скандалната разпоредба от Закона за потребителския кредит. Те изразяват несъгласието си с начина, по който законовата промяна е прокарана "на тъмно" в парламента, и с "крещящия лобизъм в интерес на фирмите за бързи кредити".

Оказа се, че в опита си бързо да се поправят управляващите са напът да създадат правен хаос, защото отменят законова поправка, която още не е обнародвана и съответно - не е факт. 

Междувременно, депутатите се събраха на извънредно заседание във вторник заради бюджетите за догодина.

В дневния ред на парламента за днешното заседание са държавният бюджет, както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Вероятно гласуването на текстовете ще продължи и в следващите дни. 

Те претърпяха редица промени между двете четения. От ГЕРБ се отказаха от идеята за детски надбавки за всяко дете. Това предизвика напрежение, след като участващата във властта партия ВМРО се обяви против отстъплението. 

Така в крайна сметка управляващите запазиха схемата пълен размер на надбавките да се дава за семействата, в които доходът е под 410 лева на човек.

Предвижда се обаче данъчно облекчение за отглеждане на деца - така родителите ще могат да си приспадат от данъците 450 лева годишно за едно дете, 900 за 2 и 1350 за три деца.

Очаква се депутатите да одобрят и добавката от 600 лв. към заплатата на лекарите, 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитари. От нея обаче няма да могат да се възползват медици с над 5 хиляди лева трудово възнаграждение.

Споделяне

Още по темата

Още от България