ГЕРБ ще построи седем магистрали, четири – през втория си мандат

“България ще има седем магистрали, три от тях ще бъдат изградени още по време на първия мандат на ГЕРБ, а останалите четири - през втория“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на направената от него първа копка на последния участък от дострояването на автомагистрала “Тракия в участъка Ямбол-Карнобат в петък. Официалната церемония за старта на т.нар Лот 4 от аутобана беше край ямболското село Дражево. В нея участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Целта на правителството е чрез строежа на магистрали да се намалят жертвите по пътищата и да се съживи българската икономика, допълни Борисов. “Кому е нужно пристанище Бургас, ако до него няма добър път?Обещал съм от името на правителството в средата на 2012 година българите да отидат на море по магистрала Тракия", каза той.

Според него обещанието за пускане на магистралата в експлоатация през 2012 г. ще бъде спазено и дори ще стане предсрочно. Той помоли изпълнителите – обединение “Тракия-ІV“ с водещ партньор “Холдинг Пътища“, да приключат със строежа през юни 2012 г., а не през януари 2013 г. както е по договор.

Борисов постави на деветте фирми изискванията от консорциума да работят бързо и качествено и подчерта, че контролът върху изпълнението на строежа ще бъде засилен, а строителният надзор ежедневно ще упражнява правата си.

Последният участък от магистралата обхваща отсечката от Ямбол до Карнобат и e с обща дължина 49.8 км. Цената на строежа е близо 175 милиона лв. и се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма “Транспорт”.

След първата копка премиерът и регионалният министър са отишли на Лот 3, за да инспектират работата на гръцката фирма “Актор“, която строи този участък от автомагистрала “Тракия”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?