След като създадоха анкетна комисия от свои депутати (и един "независим")

ГЕРБ ще си разследват сами полицейското насилие

В тричасовия дебат изплува и разработката "Лале", която препъна предишно разследване

С гласовете на собствените си депутати и на независимите проправителствени депутати ГЕРБ си създаде анкетна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие.

Повечето от предложенията на опозицията не бяха приети, с изключение на срока на действие на комисията. Управляващите искаха тя да работи 14 дни, а според Мая Манолова действието трябваше да бъде месец. В крайна сметка мнозинството гласува парламентарният орган да работи 4 седмици.

От левицата предлагаха още да има две анкетни комисии – едната специално за случая в Перник със самоубийството на заподозрян в отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава, и втора – за другите случаи на полицейско насилие, нашумели в последните седмици. Тази им идея обаче не бе приета.

От Синята коалиция, а и от левицата искаха съставът на комисията да е на паритетен принцип, но управляващите настояха тя да е на квотен принцип. Несъгласие предизвика и срокът на действие на комисията – две седмици, който, според депутатите, е безсмислено кратък, защото за това време няма да могат да се разменят само преписките със съответните институции.

В крайна сметка след тричасовите дебати от БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" обявиха, че няма да участват в "тази бутафория". "Участвайте си сами", обърна се Мая Манолова към председателката на правната комисия Искра Фидосова, която малко по-рано упрекна опонентите си, че ГЕРБ са планирали да дадат председателското място в комисията на депутат от опозицията.

Прието бе комисията да се състои от седем членове – шестима от ГЕРБ и един независим. Председател е Красимир Ципов (зам.-председател на правната комисия).

Мистериозната разработка “Лале” отново изскочи в пространството

Самият Ципов по време на дебатите обясни, че целта на такава анкетна комисия е да изследва внимателно всички факти и обстоятелства и дали трябва да бъдат предприети мерки. "Всяко внушение, че такава анкетна комисия едва ли не ще разследва сама себе си, няма как да е вярно", заяви той и припомни, че анкетните комисии в предишния парламент по време на тройната коалиция не са си свършили работата, за да бъде упрекната създаващата се сега, че няма да е от полза.

Това предизвика реакцията на зам.-председателя на парламента Христо Бисеров (ДПС), който в предния парламент председателстваше анкетната комисия по случая със сръбския наркотрафикант Сретен Йосич. Бисеров припомни, че работата на комисията е била преустановена, след като е получила отказ членовете ѝ да се запознаят със секретната разработка по случая "Лале".

Той попита дали сегашните управляващи ще се съгласят да се разсекрети разработката и работата по случая "Йосич" да продължи.

След дългите спорове в крайна сметка стана ясно, че звеното под ръководството на Красимир Ципов от ГЕРБ ще провери и хода на разследването срещу общинския съветник от ДПС Иса Бесоолу, за което управляващите намекват, че е оказван натиск от страна на ДПС.

Зам.-председателят на партията Лютви Местан пък заяви, че натискът идва от вътрешния министър Цветан Цветанов. Депутатът обяви днес, че ще отнесе въпроса към Съда по правата на човека в Страсбург.

По време на дискусията лидерът на ДСБ Иван Костов иронично предложи тяхното място в комисията - на "Синята коалиция" - да бъде заето от независим народен представител. Постави обаче изискването той да е от депутатите, декларирали принадлежност към ГЕРБ и да е "човек, на когото Цветанов преразпределя субсидията".

Костов предложи също, преди да дава думата на независимите депутати за изказване, председателят на Народното събрание Цецка Цачева да казва, че от трибуната ще говори “независим депутат, декларирал принадлежност към ГЕРБ”.

Комисията не била разследващ орган

От мнозинството репликираха, че комисията не е разследващ орган - тя само щяла да препоръча действия на изпълнителната власт, след като проучи всички обстоятелства, а самото проучване се базирало на конкретни принципи.

Защо мислите, че комисия, доминирана от опозицията, ще работи по-безпристрастно и достоверно, отколкото тази, която ние предлагаме, попита зам.-председателят на групата Искра Фидосова. "Ние не искаме обаче тази комисия да се превърне в орган за набавяне на политически дивиденти и преследване на хора от изпълнителната власт", заяви тя.

От ГЕРБ посочиха, че в предлагания от тях вариант те не искали да доминират в комисията - замисълът им беше те да имат трима представители, левицата и ДПС - по двама, "Синята коалиция" и "Атака" - по един и един независим.

В крайна сметка комисията ще бъде съставена само от депутати от управляващата партия.

Възможен вот на недоверие след месец

Дебатите около парламентарния орган вдъхновиха опозиционните депутати да поразсъждават и върху евентуален вот на недоверие към управляващите.

Според парламентаристи вот на недоверие е възможен след около месец, когато комисията приключи дейността си.

 “Така ще можем да използваме и аргумента, че нищо не провери тази комисия и доводите ни ще са повече”, обясниха запознати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?