ГЕРБ търси “читави” кметове на столичните райони “Изгрев” и “Триадица”

Трета жалба срещу бездействието на Фандъкова пусна Кадиев до прокуратурата

ГЕРБ търси “читави” кметове на столичните райони “Изгрев” и “Триадица”

ГЕРБ търси нови “читави” кметове за столичните райони “Изгрев” и “Триадица”. Към момента само се обсъждат имена, но окончателно решение не е взето. Това съобщиха източници от управляващата София партия пред Mediapool.

 

Кметовете на “Изгрев” Димитър Димитров и на “Триадица” Стоян Начев подадоха оставки, както поиска столичния кмет Йорданка Фандъкова във вторник, уточниха от пресцентъра на Столична община. В момента временно изпълняващ длъжността районен кмет е някой от заместниците им, допълниха от там.

 

Димитров подаде оставка заради високи бонуси раздадени на него и приближени служители, а Начев заради това, че е карал автомобила си пил.

 

Все още няма решение дали на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък ще бъдат гласувани новите райони кметове. Всичко зависи от това дали ГЕРБ ще успее да намери “читави” кандидатури до тогава, коментираха неофициално членове на партията.

 

На ход е прокуратурата

 

Междувременно общинският съветник от БСП Георги Кадиев пусна трети сигнал до прокуратурата срещу Йорданка Фавдъкова и кмета на район “Изгрев”. Този път поводът е дали законно са били раздавани бонусите от кмета Димитър Димитров. Според Кадиев Фандъкова е допуснала да се стигне до това заради слаб контрол и бездействие.

 

Предишните две жалби до прокуратурата от Кадиев срещу столичния кмет бяха за нерешаване на проблема с бездомните кучета, довел до смъртта на двама възрастни мъже, и случаят с “Карат С”, когато общината беше на път да плати сума със завишена лихва. Двете жалби към момента отлежават при обвинителите. Публично не е известно да има взето решение по тях.

 

Справките за получените възнаграждения от служители на район “Изгрев” показват драстично разминаване с разпоредбите в Закона за държавния служител, посочва Кадиев в изплатения до градския прокурор Николай Кокинов сигнал.

 

Проверка на Столична община в район “Изгрев” установи, че не са разписани критерии за разпределяне на допълнителното възнаградения за постигнати резултати. Това противоречи на Закона за държавния служител. От справките се вижда, че раздаваните месечни възнаграждения както на кмета на район “Изгрев” и на някои служители в администрацията варират ежемесечно и е трудно да се установи в какъв размер е основната им работна заплата. Съгласно закона допълнителното възнаграждение се “изплаща четири пъти годишно - през месец април, юли и октомври за текущата година и през месец януари - за предходната година”. От справките ясно се вижда как най-висок размер на възнагражденията на служителите са постигнати през месеците януари, април, юни, юли, септември, декември 2012 г. като месечното възнаграждение варира всеки месец, посочва Кадиев.

 

Началникът на отдел “Финансово – счетоводна дейност” Румен Райчев е получил възнаграждения в общ размер по трудов договор (извън гражданските договори) за 21 885 лв. Това представлява надвишаване на доходите, получени по основната му работна заплата, получавана през месеците февруари и март 2012г. със 149%, пише Кадиев.

 

Секретарката на кмета Таня Кацарска е получила възнаграждение по трудов договор от 8284 лв. за 2012 г. Това надвишава с 83.5% доходите изплатени за основно месечно възнаграждение в размер на 398 лв през февруари и март 2012 г., пише Кадиев.

 

Шофьорът на кмета Лъчезар Стойнов е получил възнаграждения от 12243 лв.за 2012 г. Това е ръст от 136% спрямо изплатените доходи по основното месечно възнаграждение на база на изплатената заплата през март от 451 лв.

 

Получените допълнителни възнаграждения от посочените служители надхвърлят ограничението в закона - максимално допустимо ДМС в размер на до 80% от получените доходи по основната работна заплата.

 

От друга страна кметът на район “Изгрев” Димитър Димитров е получил 21 472 лв. възнаграждение за цялата 2012 г. В същото време заплатата му определена от Столичния общински съвет е 1138 лв. до 20 декември 2012 г., след което е повишена на 1252 лв. Въпреки това районният кмет за нито един месец от 2012 г. не е получавал месечно възнаграждение в размер по-малък от 1307 лв., което в противоречие на законовите разпоредби, пише Кадиев.

 

Той посочва, че отделно четиримата служители са получавали възнаграждения и по граждански договори. Това също е нарушение на Закона за държавния служител, който забранява това, пише Кадиев.

 

Според него на районния кмет може да се търси отговорност за превишаване на права заради начисляването на по-висока заплата от гласуваната му от общинския съвет и заради субективното определяне на бонуси за приближени служители.

 

Бездействието на Фандъкова

 

От столичния кмет Йорданка Фандъкова може да се търси отговорност за бездействие и липсата на контрол върху администрацията, смята Кадиев. Неговият аргумент е, че столичния кмет е била информирана за нарушенията извършвани в районния кмет още на 27 септември 2012 г. от секретаря на ГЕРБ за район “Изгрев” Гриша Димитров.

 

Въпреки това в продължение на повече от 5 месеца не са предприети действия за прекратяване на нарушенията в районната администрация, което води до тяхното продължаване от септември 2012 г. до март 2013. Такива действия са предприети едва след публичното разгласяване на случая на 4 март 2013 г. и достигането му до медиите, пише Кадиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?