Герджиков към строителите на "Ечемишка": Извършихте подвиг

Тунелите във Велико Търново и край Ловеч са с риск от падащи бетонни парчета

Герджиков към строителите на "Ечемишка": Извършихте подвиг

Както обеща, служебният премиер Огнян Герджиков благодари лично в четвъртък на строителите, участвали в ремонта на тунел "Ечемишка", съобщи правителствената информационна служба.

Той се срещна с тях в Гранитна зала на Министерския съвет. Присъства и министърът на регионалното развитие Спас Попниколов.

"Когато отворихме тунел "Ечемишка", поех ангажимента да ви поканя в Министерския съвет, за да ви видя и за да ви благодаря най-сърдечно за това, което направихте. Вие свършихте нещо, което се нарича наистина подвиг", каза Герджиков.

Той изтъкна, че краткото време, в което са извършени ремонтните дейности, е било от изключителна важност, за да не остане Северна България дълго със затруднени транспортни връзки.

Спешният ремонт беше направен за 5 дни срещу 390 000 лв. от държавната компания "Автомагистрали" след трагичен инцидент, при който загина жена от паднала част от металната конструкция с осветлението.

В същото време от журналистически разследвания стана ясно, че тунелът е бил планиран за ремонт още през 2005 г. и дори фирма, свързвана с ДПС, е получила аванс за това. Компанията взела парите, но забравила да свърши работата. Случаят дори се разследвал от прокуратурата, който обаче в последствие прекратила преписката, а след трагичния инцидент я възобнови отново.

При пускането на тунела след ремонта Герджиков подразни бившия премиер Бойко Борисов с думите - "за пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години".

Това подразни "главния строител" на републиката Бойко Борисов и няколко часа по-късно пред софийския актив на ГЕРБ заяви, че думите на служебния премиер граничат с нахалство.

"Много мразя някой да ме подпитва по този начин. Точно когато проф. Герджиков беше във властта, искаха да дадат магистрала "Тракия" на концесия, а сега българинът се вози без пари. Точно по времето на "Тройната коалиция“ се дадоха пари за тунел "Ечемишка", но нищо не се направи", заяви Борисов.

Два тунела са с "много висок риск" трагичен инцидент да има отново, става ясно от публикувания доклад за състоянието на съоръженията на страницата на пътната агенция.

Това са двете тръби на тунела във Велико Търново, които са пуснати в експлоатация през 1976 г. Облицовката на съоръжението е напукана, обрушена, а на места и разрушена, и има риск от падащи бетонни парчета, е посочено в доклада. Освен това в тунела има множество течове, корозия и липсва и осветление.

Много висок риск за пътниците представлява и тунелът на пътя Плевен - Ловеч - Троян, построен през 1988 г. Той също е с конструтивни проблеми и има риск от падащи бетонни парчета.

Тунели с висок риск има в областите Бургас, Габрово, Пловдив и Смолян. Рискови са и четири тунела в област Враца, както и един в Габрово.

Има и шест опасни тунела по магистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Те са със съществен риск.

Тунелите "Витиня", "Топли дол" и "Ечемишка" на магистрала "Хемус" са с пукнатини в облицовката, проблеми с осветителните тела и износена настилка.

Тунелът "Траянови врата" на "Тракия" има пукнатини и следи от теч в стоманобетонната облицовка, неработещи осветителни тела и корозия.

В риск са и два тунела на магистрала "Люлин" - "Мало бучино" и този при 14-ти километър, които бяха пуснати в експлоатация през 2010 г. Седем години по-късно те вече са с разрушени панели, нямат евакуационно осветление, имат корозия по конструкцията и течове, е посочено в доклада.

Министърът на регионалното развитие Спас Попниколов все още не знае дали ще се наложи затваряне на тунели, за да се гарантира безопасността на пътуващите. Той заяви, че чака предложение за това от междуведомствената група, в която влизат представители на МВР, Министерство на транспорта и пътната агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от България