Германия и Франция с план за възстановяване на икономиката на ЕС за 500 милиарда евро

ЕК да финансира плана, като привлече средства от финансовите пазари "от името на ЕС"

Германия и Франция с план за възстановяване на икономиката на ЕС за 500 милиарда евро

Германия и Франция предлагат да бъде създаден фонд за възстановяване на икономиката на ЕС и той да бъде на стойност 500 милиарда евро. Това обяви днес на пресконференция германският канцлер Ангела Меркел след преговори с президента на Франция Еманюел Макрон, предаде АФП.

За да подкрепят един траен отговор и да укрепят растежа в ЕС, Германия и Франция подкрепят създаването на амбициозен фонд за съживяване, временен и целенасочен в рамките на следващия бюджет на ЕС, който да разполага с 500 милиарда евро, се посочва в общата германско-френска декларация.

Важно уточнение: Париж и Берлин предлагат Европейската комисия да финансира този план за съживяване, като привлече средства от финансовите пазари "от името на ЕС".

Тези пари, след като бъдат осигурен, ще бъдат предоставени за бюджетни разходи на страните членки и на секторите и регионите, които са най-силно засегнати, се подчертава в декларацията.

По думите на Макрон няма да се налага страните, които се възползват от плана, да връщат помощите, което е израз на безпрецедентна солидарност.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен "приветства конструктивното предложение на Франция и Германия" за съживяване на европейската икономика. Това се посочва в публикувано днес комюнике, цитирано от Франс прес.

На 27 май председателката на ЕК ще представи свой собствен план за икономическо възстановяване в ЕС.

"Това (френско-германско) предложение следва посоката на подготвеното от Комисията, което също ще вземе предвид гледните точки на всички държави членки и на Европейския парламент", отбелязва тя.

Френско-германският план "признава степента на икономическото предизвикателство, пред което е изправена Европа, и с право поставя акцент върху необходимостта да се намери решение, което да постави европейския бюджет в центъра на нейните приоритети", допълва Фон дер Лайен.

Европа на здравеопазването

Създаването на една "Европа на здравеопазването" трябва да стане наш приоритет, заяви Макрон в Париж на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел.

Имаше пропуски, забавяния и прояви на егоизъм в първоначалната реакция на ЕС на пандемията, призна Макрон.

Франция и Германия искат да дадат на Европа конкретни правомощия в областта на здравеопазването след преживяването на пандемията, каза той.

"Нашата воля е Европа да се сдобие със съвсем конкретни компетентности в областта на здравеопазването, с общи количества маски и тестове, общи и координирани капацитети за покупка на лечения и ваксини, споделени планове за превенция на епидемиите, общи методи за преброяване на случаите. Тази Европа на здравеопазването никога не е съществувала, тя трябва да стане наш приоритет", заяви Макрон.

Меркел заяви, че "целта е да се направи така, че Европа да излезе по-сплотена и солидарна от тази криза".

"Франция и Германия застават в подкрепа на солидарността" в Европа, подчерта Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа