Германски съд отмени изолацията в Гютерсло

Германски съд отмени изолацията в Гютерсло

Съд в Западна Германия промени мярката за карантина, наложена на град Гютерсло след избухването на коронавирусно огнище в месопреработвателен комбинат там, предаде Ройтерс. Съдът постанови, че мярката е била несъразмерна.

В предприятието бяха заразени около 1500 работници. Съдебното решение поставя под съмнение системата за бързо налагане на карантина и проследяване на контактите при появата на огнище на заразата. На този механизъм Германия разчиташе, за да се придвижи към втора фаза в излизането от изолацията.

След появата на огнището в предприятието, премиерът на провинция Северен Рейн -Вестфалия въведе едноседмична карантина, налагайки социална дистанция на града с около 100 000 жители и затваряйки много от културните институции в опит да спре заразата. Частно лице подаде иск в съда заради мярката, но той беше отхвърлен. След като мярката беше удължена, развлекателна компания, работеща в района, подаде втори иск и така се стигна до съдебното решение. Съдът постанови, че властите са имали достатъчно време, за да въведат по-целенасочени ограничения.

"В началото на появата на огнището налагането на по-стриктни правила за окръга не беше неразумно. Това би трябвало да спечели време за повече информация, която да се събере и да се реши как да се действа. До момента на настоящото съдебно решение трябваше да е възможно и желателно да се приложи едно по-нюансирано правило", се казва в решението на съда.

Съдът смята още, че мярката за изолация, наложена в Гютерсло, е трябвало по-бързо да стане по-фокусирана. "Масовите тестове, извършени откакто беше открито огнището на заразата, показаха, че броят на новите случаи на зараза, варира значително в различните части на региона", казва съдът.

Огнището в месопреработвателното предприятие породи въпроси за условията на работа в германската месопреработвателна индустрия. Компанията собственост на предприятието Тьонис се извини и каза, че е имала трудности при събирането на личните данни на работниците, за да могат властите да проследят огнището на зараза.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 390 до общо 196 944, показват данните от днес на института за заразни болести "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс. Починали са още 8 заболели, с което смъртните случаи стават 9024.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус