"Гласуване без граници" откри кампанията си с клип в подкрепа на електронния вот

"Гласуване без граници" откри кампанията си с клип в подкрепа на електронния вот

Инициативният комитет "Гласувай без граници", представляван от легендарната ни тениситка Мануела Малеева, откри в петък информационната си кампания за националния референдум за електронното гласуване, който ще се проведе заедно с местния вот на 25 октомври.

Комитетът бе първият, който пусна свой клип по националните телевизия и радио. Преди това бяха събрани 4799 подписа на хора от над 180 населени места в България и чужбина в подкрепа на въпроса: "Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

"Има много българи, които живеят извън България и такова гласуване много ще ни улесни. То ще намали и купуването на гласове. Важно е хората да знаят, че приемането на такъв вид гласуване ще е и първата крачка към създаването на електронно правителство", заяви при старта на информационната кампания в петък Малеева, която се включи чрез видеоконферентна връзка по Скайп.

Като друго предимство на този вид упражняване на правото на глас от комитета посочиха, че той гарантира коректно отчитане на гласовете и преференциите, подчертават от инициативния комитет. Освен това ще се намали броят на недействителните бюлетини, които на последните избори през 2014 г. бяха над 6% от всички.

Инициативният комитет "Гласувай без граници" и останалите регистрирани застъпници разполагат с 40 000 лева медиен пакет, които могат да използват, за да промотират кампаниите си.

По информация на доброволците, които събираха подписи в подкрепа на електронното гласуване в края на август и началото на септември, почти 2/3 от подкрепилите инициативния комитет са на възраст между 18 и 39 г. Значителна част от тях живеят в чужбина – доброволци от Белгия, Канада, Швейцария и Великобритания са се включили в събирането на подписи.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?