Главната архитектка на "Младост" уволнена заради одобрен мегастроеж

Кметицата на района обвини Столична община в натиск за "Гранд Каньон" и заплаши, че "Младост" може да се отдели като самостоятелен град

Главната архитектка на "Младост" уволнена заради одобрен мегастроеж

Районният кмет на "Младост" Десислава Иванчева излезе с авангардната идеята кварталът да стане самостоятелен град, който да се издържа от таксите за издаване на разрешително за строеж. Тя направи това предложение след скандала с мегапроекта "Гранд Каньон" в "Младост" 3 и решението ѝ да уволни и главния архитект на район "Младост" Весела Тасева, защото е издала необходимото строително разрешително.

"Вчера (вторник) главният архитект (на "Младост") е издала разрешително за строеж на "Гранд Каньон". Това се е случило против нашата воля и е освободена от поста. Проектът не е лош, но мястото му не е в центъра на "Младост", каза Иванчева на пресконференция в сряда. Тя допълни, че Весела Тасева се е поддала на натиска на главния архитект на София Здравко Здравков.

Лицето, което се поддава на натиск и не се съобразява с идеята и каузата на живущите в "Младост", е освободено, посочи Иванчева.

Районният кмет на "Младост" изглежда има сериозни проблеми с централното ръководство на столичната община. Тя обясни, че Здравко Здравков прехвърля "горещите картофи" със строителството в квартала към районната администрация. През ноември м.г. Десислава Иванчева спечели извънредните избори за кмет на района като независим кандидат, който обеща да спре презастрояването на "Младост".

Сега Иванчева посъветва архитект Здравков да подаде оставка, ако се чувства несигурен в знанията си. Според нея това е възможният отговор на въпроса защо казусът с "Гранд Каньон" е прехвърлен за решаване на районната администрация.

"Гранд Каньон" е проектът на турската компания "Гаранти Коза", който включва строителство на небостъргач с височина 133 метра, който ще закрива гледката към планината, както и още две по-ниски сгради. Разгърнатата площ е бъде 80 хиляди кв. м. На 30 хиляди кв.м. се предвижда да бъде разположен търговски център, а останалото пространство е отредено за хотел, 765 апартамента и паркова зона.

Парцелът, на който ще се намира "Гранд Каньон", е в "Младост" 3, където беше магазин "Нова Деница".

През януари кметицата на "Младост" съобщи, че главният архитект на София Здравко Здравков ѝ е връчил цялата документация по проекта и отговорността да се произнесе по нея. Така Столична община прехвърли отговорността за решението на районния кмет.

Иронията в случая е, че районната администрация няма възможност самостоятелно да разрешава дори доста по-малки строежи от този. В район "Младост" няма и достатъчно експерти, които биха могли задълбочено да проучат толкова голям проект.

Ивета Вутева от администрацията на "Младост", посочи, че такъв мегапроект е в ресора на главния архитект на Столична община Здравко Здравков, а е бил прехвърлен в районната администрация на "Младост", което не е от неговата юрисдикция. От община "Младост" са върнали проекта по компетентност на Здравков като са посочили, че не разполагат с такъв капацитет от архитекти и инженери, за да могат да излязат с решение. В четвъртък миналата седмица обаче проектът отново е върнат в район "Младост" за издаване на разрешително за строежа.

Натискът е голям, коментира Ивета Вутева и попита след като всички специалисти в Столична община са съгласували проекта и той е подписан, на базата на какво не е издадено и разрешителното и защо топката се прехвърля в район "Младост". Подложена на този натиск арх. Тасева на следващия ден е издала разрешително за строеж, без знанието на кмета на "Младост", посочи Вутева.

В този контекст Десислава Иванчева каза, че ако "Младост" се обособи като отделен град, той ще може да се издържа от парите на големите инвеститори и разрешителните за строеж. Тя представи и евентуален бюджет на евентуалния нов град, в който са предвидени строежи на детски градини, ремонти на улици и ново осветление.

Десислава Иванчева каза, че сега платената такса от разрешителното за строеж на "Гранд Каньон" е 800 000 лв. По думите ѝ с тези пари може да бъде поправено уличното осветление в квартала, но вместо това парите отиват в централния бюджет.

"Другите квартали на София, които не генерират такива приходи, да си помислят", каза Иванчева.

През 2015 г. "Гаранти Коза" получи сертификат клас "А" от Министерския съвет за тази си инвестиция. Проектът бе одобрен от експертен съвет на Столична община след нанасяне на някои корекции и изработването на цялостен транспортен план за влиянието на новият обект върху квартала.

В развитието на този случай се вписва напълно в политическата игра на "Московска" 33. Десислава Иванчева спечели изборите за кмет на "Младост" през тази есен като граждански кандидат. Тя разби кандидата на ГЕРБ с 60 на 35%. Десислава Иванчева спечели вота с обещанието да спре презастрояването на района и незаконното строителство. В отговор контролираната от ГЕРБ централна администрация ѝ прехвърли отговорността за един от най-големите проекти в града и най-големия в "Младост" след "Бизнес парка".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?