Главният прокурор беше пръв на аукционите, нелогично е да разследва колекционери

Главният прокурор беше пръв на аукционите, нелогично е да разследва колекционери

Притежателите на културно – исторически ценности започват да се разследват по разпореждане на човек, който до скоро беше пръв на аукционите в страната”. Това завиха пред Дарик радио нумизмати от Пловдив, възмутени от заповедта на новия главен прокурор за мащабни проверки на всички частни сбирки. Te определиха акцията за “нелогична” и апелират за спешни законодателни промени, свързани с иманярството и търговията с културно-исторически ценности.

Главният прокурор Борис Велчев е един от най-сериозните нумизмати в страната - притежава колекции от римски сестерции и сребърни денари, потвърди пловдивският общински съветник Димитър Костов, известен като един от колекционерите на културно-исторически ценности.

До момента нямаме официално разпореждане от Главна прокуратура за проверка на частните сбирки – заяви окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов.

Миналата седмица Борис Велчев разпореди проверка по делата, свързани с иманярската мафия, трафика на предмети с културно-историческо значение и статута на големите колекции на антични предмети в страната.

Партия Демократи за силна България (ДСБ), които през последните месеци непрекъснато повдигат темата за нелегалните частни колекции, смятат, че  трябва да бъдат образувани дела срещу притежателите на такива експонати, тъй като според Наказателния кодекс този тип колекциониране е "вещно укривателство". На среща с главния прокурор Борис Велчев в неделя ДСБ настояха да започнат разследвания срещу собственика на “Нове холдинг” Васил Божков, издателя на в. “Земя” и бивш шеф на Шести отдел към Шесто управление на ДС Димитър Иванов, оръжейния търговец и собственик на ББТ и в. “Дума” Петър Манджуков, както и брата бившия главен прокурор Никола Филчев - Ангел Борисов

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?