Главният редактор на германския вестник "Ди Цайт" е разследван за изборна измама

Джовани ди Лоренцо призна, че е гласувал два пъти заради двойното си гражданство

Джовани ди Лоренцо

Прокуратурата в Хамбург разследва главния редактор на уважавания германски либерален вестник "Ди Цайт" Джовани ди Лоренцо за изборна измама. Той си призна, че е използвал двойното си гражданство, за да гласува два пъти на европейските избори в неделя, съобщиха световните информационни агенции.

"Гласувах два пъти. Разрешено ми е да гласувам два пъти, защото имам два паспорта", обясни Лоренцо на вечерно токшоу в Германия още в неделя вечерта. Когато каза това, той стоеше в телевизионното студио до Волфганг Шойбле, министър на финансите и бивш министър на вътрешните работи.

В отговор Шойбле само поклати глава неодобрително.

Отговорът на прокуратурата в Хамбург бе светкавичен и бе обявено, че срещу журналиста е започнало наказателно преследване. Джовани ди Лоренцо заяви пред в. "Билд", че съжалява
и не е знаел, че може да гласува само в една страна на европейските избори.

Миналата седмица собственият му вестник е публикувал статия за европейските граждани с два паспорта, много от които е възможно да бъдат регистрирани като гласоподаватели в две страни. В публикацията се казва, че те могат да гласуват само един път и трябва да изберат къде.

Според закона, който забранява неразрешено гласуване, Ди Лоренцо може да получи затвор до пет години или глоба. Неволното признание на Ди Лоренцо предизвика дискусия за
двойното гражданство. Това е гореща тема в Германия, където консерваторите на канцлера Ангела Меркел казват, че е невъзможно човек да е лоялен към две страни едновременно, припомня БТА.

Споделяне

Още от Европа