Глоба от почти милион лева за картел на четири фирми за касови апарати

Четири фирми бяха глобени с близо милион лева за това, че се споразумели едновременно да вдигнат цените на касовите си апарати, съобщиха в сряда от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Заради картелната договорка са санкционирани фирмата "Датекс" с 503 280 лв., "Елтрейд" – с 257 928 лв., глоба от 155 844 лв. е наложена на "Дейзи Технолоджи”, а 82 512 лв. - на "Тремол”.

КЗК започна да проверява фирмите в края на 2009 г. в отговор на сигнал и публикации в медиите относно едновременното поскъпване през същата година на всички модели касови апарати, предлагани от български производители. Комисията установи, че поведението на производителите доказва съществуването на забранено споразумение.

Извършеният фактически и пазарен анализ показва, че от 1 януари 2005 г. до първото тримесечие на 2010 г. ответните дружества са предприели едновременно две основни изменения на цените си, което е довело до общо поскъпване на почти всички предлагани от тях касови апарати с фискална памет и фискални принтери.

През февруари 2008 г. е било първото съгласувано вдигане на цените и на четирите дружества, другото такова повишение е било през април 2010 г. Това показва, че между тях съществуват форми на координация и сътрудничество, обединени от обща антиконкурентна цел.

Доказателства за наличието на контакти между страните се откриват и в кореспонденция между отделни дружества и преди 2005 г., предмет на която са отново цените на касовите апарати и фискалните принтери, както и прилаганите отстъпки към дистрибуторите, участието в търгове за възлагане на обществени поръчки

Макар и да датират по-назад във времето, доказателства за наличието на контакти между страните се откриват и в кореспонденция между отделни дружества, предмет на която са прилаганите отстъпки към дистрибуторите, участието в търгове за възлагане на обществени поръчки, пазарите, на които осъществяват дейност и конкурентните условия на тях.

Решението може да бъде обжалвано относно неговата законосъобразност пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му пред страните, допълват от КЗК

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес